Preskočiť na hlavný obsah

Skvelé trio z beletrie (1) – o varení úsmevne aj vážne

Varenie a kuchárske umenie je každodennou súčasťou našich rozhovorov. Len si spomeň, kedy naposledy si prežil deň bez toho, aby sa objavila najzásadnejšia otázka: Čo budeme jesť?" Tri magické slová, ktoré môžu odštartovať širokú škálu reakcií. Od presadzovania obľúbených jedál až po sľuby, že už spolu nikdy neprehovoríte. Raz darmo, potrebu jesť máme zakódovanú v DNA. A keď už čosi pred sebou pripravené máme, tak sa snažíme dostať až na dno taniera. 

Ktorú z kníh si vyberieš?
(zdroje: Absynt, Albatros Media, Ikar)

Možno budeš prekvapený, ale kulinárska téma nie je výsadou výlučne kuchárskych kníh. Keďže bez koláčov niekedy nie je ani tvorivosť, viacerí spisovatelia zakomponovali túto neodmysliteľnú súčasť našich životov aj do svojich príbehov. Dnes ti ponúkam na ochutnávku tri z nich.

Jacky Durand – Stratený receptár a láska, ktorá neumrela 

Henri a Julien. Otec a syn. Kuchár a kuchár. Príbeh francúzskeho autora Jackyho Duranda približuje komplikovaný vzťah dvoch členov jednej rodiny. Obaja sú tvrdohlaví a obaja milujú varenie. Keď otec Henri umiera, Julien sa snaží zaplniť prázdnotu hľadaním strateného receptára. Vďaka spomienkam na svoje kuchárske začiatky si postupne začína uvedomovať to, ako veľmi sa ich životy navzájom ovplyvnili. Napriek tomu, že otec nesúhlasil s tým, aby sa syn venoval rovnakému povolaniu. Napriek tomu, že si syn stále nachádza cestičku, ktorou sa k tejto svojej vášni (či poslaniu?) vráti. Francúzsky príbeh je plný emócií, chvíľkových zážitkov a nefalšovanej chuti do života. Odporúčam všetkým čitateľom, ktorí dokážu aj v nenápadných rodinných románoch nájsť skrytý knižný poklad.


Július Satinský – Nevarím, nevaríš, nevaríme!

Kto si pamätá na reláciu Varím, varíš, varíme? Áno, to bol ten televízny program 90. rokov minulého storočia, v ktorom akýsi neznámy pán začínal s úsmevom svoj recept slovami: Dáme variť 5 litrov prasacej krvi..." Známy slovenský komik Július Satinský sa zhruba v rovnakom čase rozhodol potešiť poslucháčov istého komerčného rádia. Jednou zo súčasti jeho rozhlasovej relácie bola aj rubrika, totožná s názvom knihy. A čo si z nej môže čitateľ odniesť? Prostredníctvom chuťových pohárikov precestuje zemeguľu a spozná rozličné kultúry a zvyky. V tejto útlej knižke sa Satinský nevyhýba ani otázkam etiky stolovania a tak má nakoniec čitateľ v rukách kompletného sprievodcu pôžitkárstvom. Od chutných aperitívov sa cez exotické hlavné chody dostane až po čerešničku na torte – trávenie trávenia s rodinou. Pretože, ak sa nie je s kým o jedlo podeliť, aj tá chuť naň akosi klesá. Humor, irónia a nadhľad – aké lepšie ingrediencie na príjemné čítanie potrebuješ?


Witold Szabłowski – Ako nakŕmiť diktátora

Že sa o kuchároch nedajú robiť zaujímavé knihy? Pokračovateľ poľskej reportážnej školy Witold Szabłowski nás všetkých presviedča o opaku. Má to len jeden háčik. Lepšie povedané, poriadny hák. Títo šéfkuchári a šéfkuchárky pôsobili v kuchyniach známych svetových diktátorov – Saddáma Husajna, Idiho Amina, Envera Hodžu, Fidela Castra a Pol Pota. Veď každý diktátor bol aj človekom. A každý človek potrebuje niečo jesť. Pripravované jedlá sa v živote týchto kuchárov stávajú zdrojom pochvaly a spoločenského postavenia, rovnako však aj strachu a paranoje. Vraždy spolupracovníkov, zákulisné palácové vojny aj varenie v dažďových pralesoch, to všetko môže postretnúť kuchára v jednom dobrodružnom živote. A niekedy ho môžu od násilnej smrti deliť len zadržané vetry nenásytného syna diktátora, vypustené v správnu chvíľu. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s