Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: Abeceda naša každodenná

Zmena je život. Aj my sa snažíme do života knižnice nejaké zmeny prinášať. Preto sme sa ti rozhodli priniesť podcast, ktorý ti bližšie odhalí našu prácu. Skrátka, nonšalantný podcast o knihách, knižnici a o všetkom, čím žijeme. 

Podcast môžeš momentálne nájsť na Spotify a Google Podcasts. Prepisy aktuálnych epizód budú k dispozícii tu na našom blogu.

Prepis:

Predstav si pracovný pohovor. Možný budúci zamestnávateľ pred teba položí test s otázkami ako súčasť prijímacieho konania. Zrak Ti blúdi po papieri, až napokon zastane pri zdanlivo jednoduchej úlohe: Vymenujte v správnom poradí všetky písmená abecedy. Tep sa zrýchľuje, nervozita sa stupňuje. Vzdychneš si a pomaly vypisuješ všetky písmená, ktoré do teba hustili od základnej školy. A ako na potvoru sa nejaké to písmenko v pamäti vždy kotúľa opačným smerom.

Vítam ťa, milý poslucháč, pri premiérovej časti nášho nového knižničného podcastu Knižnica od A po Z. Prináša ti ho Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave a pozdravuje Marek.


V tejto časti zistíš všetko o prepojení medzi knižnicou a abecedou.


KNIŽNICA od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť 1: Abecedu svoju každodennú nezabudni dnes


Verte mi, vážne som netušil, že sa proroctvá plnia. A naozaj sa to stalo. Pamätám si akoby to bolo dnes. Včera? Bolo to pred mnohými rokmi. Učiteľka stála pri tabuli a prívetivým pedagogickým tónom hovorila: 


Uvidíte! Raz sa vám to v živote zíde! 


alebo 


Tú abecedu budete vedieť, aj keby som Vás prišla o polnoci zobudiť!


Nečakaný nočný prepad som nezažil. Abecedu na prijímacom pohovore áno. A uspel som!

Úsmev mi trošku opadol hneď v prvý pracovný deň. V momente, keď som si naozaj prešiel knižnicu od A po Z. Detektívky od A po Z. Červenú knižnicu od A po Z. Slovenskú tvorbu od A po Z. Svetovú klasiku od A po Z. Zavítal som tak do sveta tesnej abecedy.


Teraz si pomyslíš, milý poslucháč, že som totálny analfabet. Veď slovenská abeceda predsa pokračuje až po Ž. Ja viem, ja viem. No mám hneď dva dôvody na to, prečo hovorím to, čo hovorím. Dôvod prvý: ide o zaužívané slovné spojenie. Dôvod druhý: nedokonalosť učí človeka pokore, a preto použijem toto písmenko radšej v spojení:  ž sui dezolé (Je suis désolé).


Len tak na okraj, tesná abeceda, alebo vo verzii ofišl (official) abecedné radenie knižničného fondu sa vždy riadi priezviskom autora. Verím ti, že kniha od tej Evy, hentej Júlie, toho Dominika či Petra mohla byť zaručene skvelá, ale spoločné hľadanie nám to neskráti.


Prečo by si mal mať knižnicu spojenú s abecedou? Ponúkam ti hneď tri lebo:


Lebo ti to ušetrí čas


Lebo nájdeš, čo si možno nečakal


Lebo budeš vyzerať frajersky pred kýmkoľvek, koho do našej, hmmm, tvojej knižnice zoberieš. 


Poznáš to. Chceš stráviť pohodové chvíle v príjemnom prostredí. Namiesto toho sa obzeráš, nervózne prešlapuješ, zohýnaš sa a nakoniec znechutene odchádzaš. Knihovníci sa venujú svojej práci a ty si vydaný napospas živlom abecedy. Nachádza sa Brownová po Bronteovej ale pred Bowenom? Prečo nie sú Lasica a Satinský na jednej kope? Prečo odchádzam s knihou od Riversovej, keď som zháňal Rileyovú? 


Neboj sa, čitateľ. V prvom rade si uvedom, že knihovník je na tom rovnako. Mozog je šikovný nástroj. Funguje neprestajne, horšie to už je s jeho efektivitou. Vtedy sa to my, knihovníci, snažíme zahrať aspoň na efektnosť. Príjemný tón hlasu a odporúčania na iné, rozumej ľahšie nájdené knihy, nám neraz zachránia česť. 


Ak knihu podľa abecedného poradia nenájdeš, máš dve možnosti. Premôcť sa a poprosiť o pomoc alebo pokračovať v hľadaní na vlastnú päsť. Sme tu pre teba v oboch prípadoch. Tak či onak ti aspoň pri prvej návšteve dáme krátku prednášku o geografickom rozpoložení knižnice. 


Tu si spolu hovejú škandinávski majstri drámy s Agathou Christie. V tomto regáli spoločne debatujú Tom Hanks, Ernest Hemingway a Haškov dobrý vojak Švejk. O tristo metrov na východ nájdete jedinú publikáciu Nory Mojsejovej. Knižnica je zároveň jediným miestom, kde dokážu na jednej poličke spolu vydržať Putin so Zelenským či Nikola Tesla s Thomasom Alva Edisonom. 


Vedieť abecedné poradie sa ti teda naisto v knižnici zíde. Jednotlivé písmenká sú bójami na rozbúrenom literárnom mori. Ak vieš plávať sám, môžeš na ne zabudnúť. Keď ti však dochádza dych, pokojne sa o ne opri.  


Na druhej strane je celkom fajn pocit, ak niečo nájdeš úplnou náhodou. Lákavá obálka, kontroverzný názov, nezvyčajné slovné aj farebné kombinácie. Všetky tieto veci ťa môžu podvedome osloviť. Možno si tú knihu nezoberieš dnes, ale nabudúce na ňu už nezabudneš. Viem o čom hovorím. Aj knihy však dokážu klamať telom, teda obalom. Preto nám múdri ľudia z vydavateľstiev láskavo tlačia aj anotácie. Aby sme si náhodou nezmysleli začať hospodáriť po prečítaní Orwellovej Zvieracej farmy alebo variť po záverečných stránkach Receptov lásky. 


Jeden recept by som ti však odporučiť vedel. Čo tak si vybrať každý mesiac jednu knihu v abecednom poradí? A keď sa dostaneš k Ž-ku, zopakuješ si túto sériu cvikov na mozgové bunky a predstavivosť ešte raz. Takýto postup si zaiste môžeš vybrať aj pri obľúbenom žánri či problematike. 


No a teraz je čas na hlavný dôvod, pre ktorý by si sa mal drtiť abecedu od Aleluja po Zdravas. Môžeš príjemne prekvapiť ktoréhokoľvek hosťa, s ktorým do knižnice zavítaš. Frajera, frajerku, kamoša, kamošku, profáka, starú mamu, nasrdeného súrodenca či popletenú susedu. A my knihovníci budeme uznanlivo kývať hlavou. Lebo plat si ponecháme my, ale s vedomosťami a know-how, know-know aj how-how sa radi podelíme. Pri odchode si potom môžeš veselo pospevovať: Ej, bí, sí, es ízi es van tú frí,...


Na záver sa ti však predsa len pokúsim trocha zmariť úsmev. Abecedné triedenie je totiž výsadou krásnej literatúry. V prípade, že budeš chcieť vplávať do vôd literatúry faktu, natrafíš na milý nekomplikovaný systém nazývaný medzinárodné desatinné triedenie. Ale o tom už niekedy nabudúce.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s