Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: Biblio všade okolo

Vyznať sa v slovách znamená vyznať sa v živote. Možno. Asi. Netuším, či túto vetu niekedy niekto vyslovil. A či to bol niekto známy. Dnes ju hovorím ja. V každom prípade, jednou z prvých vecí, ktoré ťa môžu pri príchode do knižnice zaujať, je, ako zvykneme opisovať, “veľká zelená debna”. Poznať ju môžeš aj pod vznešeným názvom bibliobox. A práve slovám s predponou biblio- sa dnes spolu pozrieme na zúbky. Teda na písmenká.

V tejto časti sa budeš môcť zoznámiť so všetkým biblioidným, čo nás v knižnici obklopuje.



KNIŽNICA od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť 2: Biblio všade okolo


Bibliobox

Bibliografia

Biblioterapia

Bibliofób 

Bibliofília


Zdá sa, že niekto má túto predponu v obľube. No a rád ju spája práve s knihami. Ak by sme chceli hľadať vinníka, museli by sme sa vrátiť ďaleko do minulosti. Dosť ďaleko. Slovo biblos používali už starovekí Gréci ako pomenovanie papyrusových zvitkov. Zaujímavé je, že aj oni názov čmajzli mestu Byblos, z ktorého sa papyrus vyvážal. Bolo to dokonca v takom množstve, že sa starovekí Gréci aj Rimania rozhodli po meste pomenovať všetky písané záznamy, teda to, čo už dnes považujeme za knihy. Neskôr pomenovanie prevzala aj Biblia, ktorá je teda knihou kníh nielen v prenesenom, ale aj doslovnom význame. Mimochodom, dnes sa toto mesto nachádza na libanonskom pobreží. Celkom slušná dovolenková destinácia pre knihomoľov, čo povieš?


Keď už máme jazykové formality za sebou, môžeme sa pustiť do spomínanej biblioprehliadky.


Bibliobox. Nie, nemyslím tým činnosť, pri ktorej sa snažíš napodobňovať bubny ústami. A nejde ani o boxerský zápas medzi spisovateľmi. Vďaka tomuto zariadeniu vieme šetriť tvoju peňaženku a naše nervy. Priskoro ráno, neskoro večer, kedykoľvek tam knihy položíš, na ďalší deň ich už nemáš na konte. Knižky sú už potom na ceste k ďalším čitateľom. Vyzerá to ako idylka, nie? Ba čo viac, bibliobox má službu 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Kam sa naň hrabú knihovníci roka…Vlastne má len jednu malú chybičku krásy – nevie sa hýbať.


Pokračujme v prehliadke. Aj v knižnici máme priestory, do ktorých máš vstup zakázaný. Práve tam však sídlia ďalšie dve naše biblioslovíčka. Nájdeš tam totiž našu kolegyňu bibliografku a druhú kolegyňu biblioterapeutku. Poď so mnou zistiť, čo za bibliozázraky sa dejú za zatvorenými dverami.


Bibliografické záznamy. Strašiak vysokoškolských záverečných prác. Kto by sa chcel tomuto prekliatiu venovať ako povolaniu? Ver, že sa takíto ľudia nájdu. A nie je ich málo. Napríklad aj naša Valika. Vyštudovaná archivárka a doktorka filozofie. Čo je jej náplňou práce? 

Spracovávať zmienky o našom regióne do záznamov. A sprístupňovať informácie o nich tebe. Aby si mal všetkých desať preto na všetkých desať prečo. Rovnako sa stará o všetky archívne knihy a časopisy, vďaka čomu môžeš sledovať históriu nášho okolia z prvého radu. 


Biblioterapia – o tejto činnosti knižnice ti ešte podrobnejšie poviem v niektorom z ďalších podcastov. Zatiaľ ti stačí vedieť, že ide o liečbu knihou. Akým spôsobom? Všelijakým. Snažíme sa pre každú skupinu čitateľov pripraviť to, čo by ich malo osloviť a motivovať. Posadíme sa a čítame. Čítame a zabávame sa. Zabávame sa a premýšľame. Našou expertkou na biblioterapiu je kolegyňa akvizítorka Tímea. Nemýľ si ju s inkvizítorkou. Jediné, čo môže popraviť sú, v pozitívnom smere, tvoje nervy. Čím? Správne nájdenými slovami v správnom čase.  


Bibliofóbom sa u nás nevyhýbame. Nie každý musí mať všetko rád. A tí, ktorí nemajú knihy radi, sa väčšinou v knižnici nezastavia. Hoci…určite si takú situáciu zažil. Prídu dvaja členovia rodiny jeden bibliofil a jeden bibliofób. Nie, takto nezačína suchý knihovnícky vtip. Ide o skoro každodennú realitu. Manželka číta, manžel nie. Deti hltajú knihy jednu za druhou, rodičov to vôbec nebaví. Kamarátka knižná ignorantka príde vrátiť náklad ďalšej kamarátky knihomilky. Alebo si tieto situácie pootoč. Kombinácií a scenárov môže byť nekonečné množstvo. Tak či onak sme radi za každú vrátenú knihu aj nového čitateľa.   


Ku knihomilom bibliofilom zvykneme mať ako knihovníci poväčšine dva druhy emócií: nadšenie a v zriedkavých prípadoch ostražitosť. Napríklad keď prídu nové knihy a my sme ich ešte nestihli zapísať. Netrpezlivé nadšenie potom spôsobí, že ty, vášnivý čitateľ, by si chcel knihu hneď. Ustúpiť sa však nesmie ani pred radosťou bibliofila. V tomto prípade ťa poprosíme o pár minút čakania, knihu zabalíme, zapíšeme, zakývame jej a tešíme sa z výpožičky. Jednoducho, biznis je biznis. A napriek moralistickým poučkám aj obal predáva. Platí to aj pre knihu v novom obale. Preto prebaľujeme ostošesť. Ako rodičia pri prvom dieťati. 


A sme na konci dnešnej časti. Máme pokope všetkých 5 pé, teda myslím 5 ? Zdá sa, že áno. Vidíš, aj takéto slovičkárenie prináša život knihovníka. Teraz to už vieš. Že si sa na to nepýtal? To je jedno. V živote nedostaneme vždy len to, o čo žiadame. No a keď môžeš dostávať bonusy k nákupom a objednávkam, prečo by si ich potom nemohol dostať aj u nás v knižnici. Pekne z uška do uška. 


Nabudúce sa počujeme pri ďalších cenných informáciách s písmenom C.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s