Preskočiť na hlavný obsah

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu.

Máte tu nejakú dobrú knihu?

Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry

V čase vydania knihy Rýchlokurz geniality Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku. 





Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwitzu nám pripomína lekcie z minulosti. Svedectvo žien, ktoré vďaka šitiu dokázali prežiť hrôzy koncentračných táborov, má pre slovenských čitateľov ešte o čosi vyššiu hodnotu. Jednou z krajčírok bola Berta Kohútová, v čase vydania knihy jedna z posledných slovenských žijúcich obetí holokaustu.  

Trojicu najčastejšie požičiavaných kníh uzatvára americký spisovateľ James Clear a jeho Atómové návyky. Clear sa zameral na veci, ktoré robíme bez toho, aby sme si to uvedomili. Ako možno tieto nepatrné každodennosti využiť v náš prospech? Recept na úspech ti neprezradíme, môžeš si ho sám/sama prečítať v 3. knihe nášho rebríčka TOP 10.

Medzi našimi čitateľmi boli aj tento rok v mimoriadnej obľube knihy o zdravom životnom štýle. Novinár James Nestor v Dychu približuje z hľadiska vedeckého výskumu techniky správneho dýchania, ktorými sa môžeme naštartovať k lepšiemu športovému výkonu či pomôcť si pri mnohých bežných ochoreniach. Dych sa ocitol na 4. mieste našej TOP 10 náučných kníh. Na 7. mieste zas môžeš objaviť Pilates od americkej inštruktorky Portii Pageovej. Ilustrovaný sprievodca konkrétne a prakticky predstavuje rozličné spôsoby tohto systému cvičenia. 

Častými absentérmi na náučnom oddelení sú aj životopisy slávnych svetových osobností. Do minuloročnej TOP 10 sa z nich dostal Einstein o Einsteinovi. Zaujímavosťou knihy je, že približuje spomienky samotného Einsteina na jeho prácu i vedecké pôsobenie, ktoré na konci 2. svetovej vojny pridal do knižnej série Knižnica súčasných filozofov. Autori tieto spomienky prepájajú s jednotlivými obdobiami jeho života. 

Dlhodobej popularite sa nielen medzi študentmi tunajších škôl tešia témy vývoja dieťaťa a sociálnej práce. Španielsky neuropsychológ Álvaro Bilbao v publikácii Detský mozog vysvetlený rodičom poukazuje na fakt, že detský mozog má taký potenciál, aký už nikdy v priebehu života nenadobudne. Bilbao sa v knihe zo 6. miesta našej TOP 10 snaží vysvetliť aj potrebnú rovnováhu medzi rozumovým potenciálom a emocionálnou vyrovnanosťou. Vysokoškolská učebnica Krízová sociálna intervencia Stanislava a Evy Matulayovcov zasa uvádza mnoho konkrétnych príkladov práce a životných skúseností sociálnych pracovníkov. Tému sociálnej práce spracováva aj Katěrina Glumbíková v Reflexivite v sociální práci s rodinami, pričom kladie dôraz najmä na potrebu sebapoznania sociálnych pracovníkov. 

Medzi TOP 10 najpožičiavanejších kníh literatúry faktu sa v roku 2023 dostala aj tretia časť cestopisov Martina Navrátila Okolo sveta. Skúsený cestovateľ v nej spomína na zážitky z ciest po africkom kontinente. Spolu s ním tak môžeš precestovať viaceré krajiny severnej a západnej Afriky od Alžírska až po Etiópiu.

Takýmto spôsobom sa nám vďaka tvojím výpožičkám vyskladala desiatka najčítanejších kníh náučného oddelenia. Zapáčila sa ti niektorá z nich? Alebo nám niektorá v knižnom fonde chýba? Daj nám vedieť sem do komentárov alebo na náš facebookový profil

V ďalšom blogu sa môžeš tešiť na desiatku najpožičiavanejších kníh pre deti a mládež.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s