Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: Centrálka – ostrov plný kníh

Zatvor oči. Predstav si, že sa momentálne nachádzaš na tropickom ostrove. Veje príjemný pobrežný vánok. Maličké vlnky v pravidelnom rytme narážajú na okrúhle kamienky. Slnko páli, ale ty sa skrývaš v tieni paliem na pohodlnom ležadle. Všetko v živote je zrazu v rovnováhe. Vypustíš všetky negatívne myšlienky. A vtom…

(zvuk ihličkovej tlačiarne)


Tretiu časť podcastu venujeme centrálke, nášmu knižničnému ostrovčeku.


V každom zamestnaní sa nájde podobné miesto. Pulzujúca tepna celého diania. Všetky pozitívne aj negatívne emócie sa väčšinou ventilujú presne tam. V obchodoch ho nájdeš pri pokladni, vo výrobách pri páse, v administratíve v zasadačkách. Jednoducho všade tam, kde sa život žije. A ľudia komunikujú. Zvyčajne. U nás ho máme na centrálnej výpožičke. 



KNIŽNICA od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť 3: Centrálka – ostrov plný kníh


Prečo prirovnávam túto časť našej knižnice k ostrovu? Lebo centrálka ním naozaj je. Vzhľadom k tebe, čitateľovi, aj nám, knihovníkom. Čitateľ je nám dostatočne blízko na to, aby sme ho mohli počuť a zároveň dostatočne ďaleko v prípade nečakanej potýčky. Aj na ostrove predsa nájdeš chutné ovocné plody hneď vedľa jedovatých kríkov. Základným zákonom ostrova je potom: Ako sa do pralesa volá, tak sa z neho ozýva.” Stáva sa, že nemá náladu čitateľ, stáva sa že nemáme náladu my. Vtedy musíme nechať slovnú búrku prehrmieť. A čiarové kódy zapípať. 


Celkom chápeme to, že nie stále môžeš mať náladu preukázať sa nám dokladom. Inak to však nejde. Ber to ako povinnú pasovú kontrolu pred cestou do cieľovej destinácie. Tou je v tomto prípade náš malý knižný raj. Aká je postupnosť kontroly? Trefou do čierneho býva čitateľský preukaz. V prípade, že mu akurát pri vchode do knižnice narástli nohy, poprosíme ťa o predloženie občianskeho preukazu. Aby sme spolu nemuseli hrať otravnejšiu verziu hry Hádaj, kto som. Podľa údajov na občianskom ťa nájdeme v našej databáze a môžeš pokojne nastúpiť na palubu. Rozumieme. Prehrabovanie sa peňaženkou nie je najzáživnejšia činnosť dňa. Chrániš tým však seba aj nás. A ušetríš si vyjednávanie na egyptské trhoviská. 


Centrálka je priestorom, ktorý nám má poskytnúť útočisko. Namiesto kokosových paliem nás obklopuje zelenkastý nábytok a stĺpiky kníh. Niekedy väčšie, inokedy menšie. Závisí to od dennej hodiny a náruživosti čitateľa. Alebo aj našej momentálnej chuti do práce. Veď ani na tropickom ostrove sa ti nechce ísť každú minútu do mora a potom hneď naspäť na pláž. Alebo sa mýlim? Funkčnosť zákona neustáleho pohybu potom spočíva v tom, že od momentu, keď položíme našu zadnú časť tela na kreslo po príchod ďalšieho čitateľa uplynú obyčajne dve sekundy. Dobre, možno preháňam. Tak tri. Viac určite nie. V časopriestore centrálky potom môže aj horúci čaj zamrznúť a zmrzlina sa zmeniť na vlažný mliečny koktejl. Niežeby sme si niekedy nejakú stravu na centrálku priniesli. Ale príležitosť robí…labužníka. 


Centrálka je pre nás tiež vyhliadkovou vežou. Ako správni ostrovania potrebujeme prehľad o okolitom mori a neďalekých pevninách. Ohníky, rozumej svetlá, potom rozkladáme všade tam, kde ich práve potrebuješ. Za pomoci nášho katalógu ťa následne vieme navigovať pri tvojej literárnej plavbe. Na tento ostrovček nechoď, pretože pokračovanie série, ktorú máš rozčítanú, akurát niekto zobral. Áno, na tomto ostrove sa môžeš zastaviť, ale namiesto sladkých historických románov tam na teba budú čakať nervydrásajúce trilery. Keď chceš niečo na štúdium, priprav sa na výstup na najvyššiu ostrovnú horu. Voláme ju prvé poschodie.


Centrálka je vybavená na neustále udržiavanie ohňa. Ako ozajstní stroskotanci vieme, že oheň, v našom prípade teda telefón, je potrebné mať neustále pod kontrolou. Preto nám prepáč, že ho niekedy počas našej spoločnej konverzácie zdvihneme. Skrátka, musíme korigovať všetky objaviteľské knižné plavby správnym smerom. A občas to znamená robiť viacero vecí naraz. Jedno ucho na telefóne, druhé obrátené k čitateľovi, oči na katalógu a myseľ niekde na pláži. Stáva sa, že si vyberie dovolenku v ten najmenej vhodný moment. 


Centrálka je miestom príjemných debát o všetkom a o ničom. Poznáš to, raz na výlete natrafíš na spolucestujúcich, s ktorými si padneš do nôty. Inokedy zas stretneš takých, ktorých nemôžeš vystáť. Ako sa vtedy správať? Predsa aj oni si sem prídu oddýchnuť a načerpať inšpiráciu. Na scénu prichádza samozvaná kráľovná ostrova Miss kompromis. Ja ťa obslúžim a ty budeš spokojný/spokojná s tým, čo pre teba robím. Na druhej strane sa s niekým rozpráva tak dobre, že si musíš ustriehnuť to, aby si nezabudol na posledný trajekt v smere na letisko. Aj ten najkrajší tropický ostrov sa v období monzúnov mení na ponuré miesto. Preto platí rovnaké pravidlo ako pri ochutnávaní exotických chuťoviek. Všetko s mierou.  


Tak ako, všetko máme zbalené? Sme pripravení odletieť? Odplávať? Odkráčať? Ako sa ti páčili doterajšie zastávky na našom audio výlete. Daj nám vedieť na Spotify, knižničnom blogu či na facebokoovom profile. Najbližšou zastávkou na našom podcastovom tripe bude, ako si už správne vytušil, písmeno D. Čo sa pod ním skrýva? To ti odhalíme v pravý čas. Jednoducho v deň D.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit