Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Čo vieme o tom, čo jeme?

Nielen láska prechádza cez žalúdok. Občas nás prekvapí, čo všetko sme schopní skonzumovať. A koľko toho dokážeme minúť. V druhom zadaní našej knižnej výzvy Prelistuj sa rokom 2024 ťa preto chceme priviesť k tomu, aby si sa nad stravovaním a udržateľným nakladaním s potravinami zamyslel.

Bojuješ proti cukru?

Na tému zdravého stravovania pritom nutne nemusíš natrafiť len pri kuchárskych knihách. Aktívny prístup k nášmu zdraviu sa stal vďačným námetom aj pri iných druhoch literatúry faktu ako sú populárno-vedecké príručky či knihy o životnom štýle. Určite rozumieš tomu, že ti žiaden zaručený recept na zdravý život dať nevieme. Všetci sme rozdielni, máme odlišný prístup k potravinám aj vlastnému telu. V tomto blogu ti tak skôr predstavíme pestrý tanier rozličných prístupov – od tradičných diét až po myšlienku nulového odpadu.

Aké skvelé by bolo, keby sme vedeli ku liečbe konkrétnej choroby priradiť prislúchajúcu zmenu stravovania a vhodný jedálniček, nie? Nejaké poznatky v tejto oblasti už vedci samozrejme nazbierali. Napríklad v knihe nemeckého doktora Jörga Zittlaua Ako sa liečiť vhodnou stravou zistíš, že na nízky krvný tlak je vhodné pridať do jedla rozmarín a pri cestovných nevoľnostiach dobre poslúži zázvor. Americký lekár Michael Greger zas vo svojej knihe Ako nezomrieť prepája vybrané potraviny s ich preventívnym a ochranným pôsobením pri najrozšírenejších civilizačných chorobách. Pravdaže, prím hrajú ovocie, zelenina. strukoviny a obilniny. Bojovníkmi proti vysokému krvnému tlaku sú v tomto prípade podrvené ľanové semienka a ibištekový čaj. 

Prepojíš teóriu s každodenným životom?

Zápornými postavami v rámci zdravého stravovania bývajú často cukry a ich nadmerná konzumácia. Publikácia Skroť svoj cukor od dvojice amerických autorov Richarda Jacobyho a Raquel Baldelomarovej poukazuje na prepojenie stravy s vysokým obsahom cukru so vznikom opuchov a tlakov na nervy. Francúzska biochemička Jessie Inchauspé zas vo svojej Glukózovej revolúcii ponúka detailný pohľad na hladinu cukru v krvi a spôsoby, akými je možné ju ovplyvňovať cez správne poradie jedál či pitie octovej vody. 

Diéty v akomkoľvek ponímaní prinášajú väčšinou vyhranené reakcie. Buď ich zbožňuješ a odporúčaš ďalej alebo len nechápavo krútiš hlavou. Jednou zo svetovo najznámejších je tá od francúzskeho výživového poradcu Pierra Dukana. Na akom princípe teda funguje Dukanova diéta? Strava je vystavaná na prírodných bielkovinách a ak chceš diétu úspešne absolvovať, tak ťa čaká prechod cez útočnú, striedavú, konsolidačnú a stabilizačnú fázu. Vo fázach sa potom prechádza od obdobia výhradnej konzumácie bielkovín k postupnému rozširovaniu jedálnička. Zdá sa ti tento popis chaotický? Možno ti pomôže Stravovací kompas nemeckého vedca Basa Kasta. Autor prehľadne zhŕňa vedecké poznatky o tukoch, cukroch aj bielkovinách a upozorňuje na mýty, ktoré ohľadom nich pretrvávajú.

Aj knihy o diétach majú svoju hrúbku...

Významnou témou posledných rokov sa stala aj potravinová udržateľnosť a koncepcia nulového odpadu. Európska komisia upozornila na to, že až tretina potravín v potravinovom reťazci sa zničí či znehodnotí. Už v roku 2030 sa z potravín môže stať najväčší zdroj globálnych emisií. Rozmarný prístup k potravinám znamená veľakrát aj nezmyselné plytvanie peniazmi. Americká spisovateľka Dana Gundersová vo svojej knihe Kuchyňa bez odpadu približuje fakt, že bežný Američan denne vyhodí do koša potravinové zvyšky v hodnote 30 dolárov. K udržateľnému prístupu je potrebné nasmerovať najmladšie generácie. Na tento účel môže dobre poslúžiť knižná séria Planéta Zem sa usmieva od slovenskej spisovateľky Danky Moderdovskej. Každá knižka sa venuje jednej zo stránok bezodpadového spôsobu života – opätovnému používaniu, zamietnutiu zastaralých postupov, znižovaniu odpadu, recyklácii a kompostovaniu. 

Na tieto témy objavíš v našom on-line katalógu ešte množstvo ďalších kníh. V prípade, že sa chceš aj vďaka našej knižnej výzve Prelistuj sa rokom 2024 dozvedieť o zdravom stravovaní niečo viac, určite sa u nás v knižnici zastav a my ti s radosťou pomôžeme. Aké bude tretie zadanie knižnej výzvy? Sleduj tento blog, náš facebookový aj instagramový profil aj v marci a určite ho zachytíš.    

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit