Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: EKO v knižnici nie je K.O.

EKO. Tri písmenká, ktoré niektorých ľudí poháňajú k zodpovednosti. Iným zas prekáža ich nekonečné prízvukovanie na verejnosti a v médiách. Možno ani netušíš, ale už samotné rozhodnutie, že sa vyberieš do knižnice, z teba robí ekologicky zodpovedného človeka. Ďakujú ti stromy, nemíňa sa zbytočná energia a dokonca sa ti nezmenšuje ani tvoj životný priestor. Ako bonus ti do batôžka naložíme príbehy aj fakty. A tie môžeš neskôr posúvať ďalej. U nás to s predložkou eko- nemyslíme len ako-tak.  


KNIŽNICA od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť 5: EKO v knižnici nie je K.O.


Vedel si o tom, že knižnice môžeš jednoznačne považovať za pozitívny prvok životného prostredia? Vraj totiž ponúkame čosi ako model environmentálnej udržateľnosti. Chápem, toto slovné spojenie znie celkom krkolomne. Vysvetlenie je však až prekvapivo jednoduché. V skratke, recyklujeme. Čo? Príbehy! Desiatky či stovky výtlačkov toho istého titulu nahrádza jedna kniha, vo výnimočných prípadoch dvojica. A koľko napätia a očakávania to dokáže priniesť do tvojho života. Prečo tú knihu ešte nevrátili? Nájdem ju v tom regáli pri okne, alebo ju už medzičasom stihol niekto uchmatnúť? Popritom si ani neuvedomíš, že konáš dobrú vec pre prírodu.    


Predstav si totiž, že by si každý čitateľ konkrétnu knihu kupoval namiesto toho, aby si ju požičal. Ak tak urobí v tvojom meste povedzme stovka ľudí, zmizne vďaka nim jeden celý strom. Z jedného stromu vzniká 60 kilogramov papiera, čo je váha asi stovky kníh v mäkkej väzbe. Neveríš? Pridáme ešte zopár zaujímavých čísel. Takýto strom uvoľní za deň okolo 7000 litrov kyslíka, čo je denná spotreba pre 20 ľudí. Na jednu stránku knihy sa spotrebujú dva poháre vody. Na celú knihu to potom vychádza okolo 300 litrov, čo je denný pitný režim pre 150 ľudí. Pri výrobe jednej knihy sa taktiež minie priemerne 1500 kWh elektrickej energie. A teraz si vezmi, že v našej knižnici máme tituly, ktoré za rok vystriedajú aj tridsiatku čitateľov. No, a to sa nám ešte zvyčajne nezveríte s tým, či ste ju niekomu posunuli. Chápeme a chápeš to aj ty. Vlastniť knihy je pekný pocit, zdieľať však radosť z ich objavovania spoločne s ďalšími čitateľmi je na nezaplatenie. Doslova.


Knižnica zároveň môže slúžiť ako dobrý príklad komunitnej spolupráce. Aj u nás na Lipovej 3 si si už mohol všimnúť to, že sa vonkajšie okolie našej budovy začalo meniť. Okrem hmyzieho hotela, bylinkového záhonu či kompostéra máme od minulého roka v areáli dažďové záhrady. O ich vytvorenie a správne umiestnenie sa postarali dobrovoľníci z nášho kraja. Ich ďalšiu údržbu potom máme na starosti my. V rokoch, keď začínajú čoraz častejšie vyčíňať dlhodobé ničivé suchá, je to v podstate nevyhnutnosť. Prečo? Teplota okolia sa vďaka dažďovým záhradám znižuje v letných mesiacoch v priemere o 2 stupne Celzia. Taktiež sa zvyšuje vlhkosť, redukuje prašnosť a výskyt alergénov. Zachytenú vodu používame na polievanie a ako bonus tým vytvoríme aj útočisko pre voľne žijúcich živočíchov. Medzi týchto živočíchov môžeme smelo zaradiť tiež seba a našich čitateľov, keďže si v priestoroch knižničnej záhrady môžeme všetci spoločne oddýchnuť. Počas bežných otváracích hodín, no taktiež pri špeciálnych príležitostiach. 


O udržateľnosť sa však snažíme postarať aj v interiéri. Koše na bioodpad sa už stali neoddeliteľnou súčasťou našich spoločných priestorov. Pri projektoch a súťažiach sa trvalo usilujeme znižovať množstvo papiera, plagátov a propagačných letákov. Pozvánky na naše podujatia preto môžeš skôr zachytiť na sociálnych sieťach a webstránke knižnice než v knihe či poštovej schránke. Šetrne chceme zaobchádzať aj so osvetlením, a tak nám prepáč, ak sme nad tebou niekedy vypli svetlo v momente, keď si ho najviac potreboval. Podobne však dávame príležitosť ekologicky uvažovať aj tebe. Napríklad sa môžeš zapojiť do susedskej burzy kníh, časopisov a platní a všetko, čoho si sa už načítal a napočúval do sýtosti, vieš posunúť ďalej. Zároveň sa môže pokojne stať, že aj ty objavíš nejaký skrytý poklad a nemusíš pritom míňať benzín, čas, peniaze a svoje nervy.


Veľa ráz stačí o veciach len začať rozprávať a ľady sa pohnú. A nielen tie z Antarktídy a Arktídy. Preto sa neustále k téme ekológie a udržateľnosti vraciame. Len počas minulého roka sme mali u nás hostí, ktorí nám priblížili kolobeh vody v prírode, budovanie dažďových záhrad či základy permakultúry. Enormný záujem o tieto témy ti môžem ilustrovať na tom, že sme hostí na prednášku o permakultúre privádzali aj polhodinu po jej oficiálnom začiatku. O eko-logike sa mohli na vlastné oči presvedčiť aj naši najmenší čitatelia, keď im pán lektor predstavil kompostér s ďalšími malými užitočnými návštevníkmi – dážďovkami. Detské knižky o recyklovaní a bezodpadovom spôsobe života idú z rúk do rúk. 


Najviac sa však tešíme, keď sa nami necháš nahovoriť na malé eko výzvy. Určite vieš, že zeleninu a ovocie nemusíš dávať do mikroténových vreciek. Tušil si však, že našej planéte môže pomôcť aj vymazanie e-mailov, nosenie príboru so sebou či vedro v sprche? O chodení do knižnice už ani nehovoríme. Minulý rok sa nám tiež viacerí z vás pochválili tým, čo vyrobili zo starých nepoužívaných vecí v domácnosti. Z vojenskej košele sa tak razom stala nákupná taška, z krabíc od mlieka zimná dedinka či zo starých hračiek a spotrebičov multifunkčná "activity" skrinka. A tu kreativita zďaleka nekončí. Byť EKO je rozhodne viac než O.K.


Piaty diel našej podcastovej série je na svojom konci. Páčila sa ti táto epizóda? Chcel by si sa s nami aj ty podeliť o svoje eko vychytávky? Môžeš nám dať vedieť na knižničnom facebooku, blogu či Instagrame. Počujeme sa už čoskoro pri písmenku F.








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit