Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Po stopách na stránkach kníh

Pekné slnečné dni akoby nás priamo vyzývali na to, aby sme ich trávili kdesi v prírode a v spoločnosti našich domácich miláčikov. Zvieracia ríša je, podobne ako v našom každodennom živote, aj v literatúre zdrojom nekončiaceho sa spoznávania a zaujímavých zážitkov. Vo štvrtom zadaní našej knižnej výzvy Prelistuj sa rokom 2024 sme sa tak rozhodli vydať po stopách zvierat.

Zvieracia ríša v superlatívoch

Medzi najpopulárnejšie výhovorky školákov patria tie, v ktorých sa o likvidáciu zošitov, zadaní či učebníc postarajú zvieratká v domácnosti. Možno nám nebudeš veriť, ale zopár psov sa už pustilo aj do našich kníh. Hádam ide o náruživých čitateľov. Zvieratá sa však častejšie objavujú na druhom konci čitateľského reťazca – teda ako hlavné postavy príbehov, encyklopédií a príručiek. Zopár takýchto nečakaných hrdinov si predstavíme aj v dnešnom blogu. 
Stopy po nich nájdeš všade v knižnici

Deti a zvieratá? Pre niektorých rodičov to býva pohroma, iní zas prítomnosť domácich miláčikov berú ako výzvu k zodpovednosti pre svoje ratolesti. Pre tieto prípady máme na našom detskom oddelení sériu obrázkových sprievodcov Heleny Piersovej, v ktorých môžu malí chovatelia zistiť, ako sa starať o morča, králikaandulku, škrečka či psa. Aký koterec vybrať? Čím kŕmiť nášho nového spolubývajúceho? Na všetky takéto otázky sú spomínané príručky zo série Býva s nami viac než informačne dostačujúce. Čo však robiť, ak je naše zvieratko choré? Milovníkom mačiek poradí kanadsko-britský veterinár Bruce Fogle vo svojej publikácii Čo je mojej mačke?. Podobnú knihu napísal doktor Fogle o psoch a v našich regáloch máme od neho ešte veľké množstvo ďalších príručiek starostlivosti o domáce zvieratá. Medzi tie vzácnejšie a na chov náročnejšie živočíchy patria Kone, pričom v knihe s rovnomenným názvom spoznáš nielen rozličné plemená, ale aj ich typické charakterové vlastnosti.

Domáci zverinec nájdeš tiež v našich regáloch

Pestrý svet fauny však detským čitateľom obšírnejšie priblížia najmä encyklopédie. Medzi starú dobrú klasiku patrí v tejto oblasti Nepoznaný svet zvierat od anglického prírodovedca Michaela Chineryho. Bohato ilustrovaná kniha ponúka pohľad na zvieratá žijúce v rozličných prostrediach – v lesoch, na savanách či prériách alebo pri riekach a jazerách. Modernejšie spracovanie sveta zvierat s podtitulom 1001 zaujímavostí vzhľadom na jednotlivé svetadiely ponúka rovnomenná publikácia z vydavateľstva Matys. Ochranársky a vzdelávací rozmer zas môžeme nájsť v knihe Chráňme si svet!: Živočíchy, ktorá poukazuje na vplyv znečistenia aj zmien podnebia na správanie a život rozličných živočíchov.

Svet zvierat – odlišný a pritom rovnaký?

Zvieratká sú taktiež hlavnými hrdinami rozprávok a fantastických príbehov. Napríklad taký poník Zorka, veverička Sofi či ježko Viki zo série Zvieratká z Kúzelného lesa sa častejšie udomácnia u vás doma na policiach ako v našich regáloch. Vďaka veľkým písmenkám a sympatickým zvieracím hrdinom ide o ideálne rozprávanie na dobrú noc pre všetkých malých školákov. Moderné ilustrácie a svojská ústredná dvojica v podobe Králika a medvedice od írskeho hudobníka Juliana Gougha k sebe zas pritiahnu čitateľov, ktorých bavia netradičné priateľstvá. Ak by si mal každý domáci miláčik zaslúžiť samostatnú knihu, tak nech potom vyzerá ako Dášenka od Karla Čapka – s ilustráciami, fotografiami a človečinou na každej strane. Stretnú sa vlk, žralok, had a piraňa. To nie je začiatok žiadneho vtipu, ale jednej z najobľúbenejších komiksových sérií posledných rokov. Na našich regáloch sa preto dlho neohrejú práve Smradi Aarona Blabeyho. Na záver ešte jedna malá rada. Keď chceš spoznať viac príbehov so zvieratkami, choď priamo k regálu s knihami so žltou nálepkou psíka.

Dámy z ríše zvierat zasahujú

Zaujímavosti zo zvieracej ríše však nemusíš hľadať len na oddelení pre deti a mládež. Množstvo kvalitnej literatúry nájdeš i na náučnom oddelení. A nenachádzajú sa tam len objemné encyklopédie. Komplexný pohľad na vtáčí svet ponúka americká autorka a ornitologička Jennifer Ackermanová v knihe Genialita vtákov a prízvukuje, že tieto tvory si našli vlastný spôsob, ako používať hlavu. Vedia otvárať zámky, vylúštiť hlavolamy, no taktiež si zapamätať rozdelenie rastlín na veľkej ploche. Kritickým pohľadom často nazeráme aj na rozličné druhy hmyzu. Nórska biologička Anne Sverdrup-Thygeson však zastáva názor, že hmyz je úžasný a presviedča o tom v diele, v ktorom sa okrem iného dozviete aj o vzájomnom vzťahu hmyzu s inými zvieratami i rastlinami a jeho vplyve na čistenie životného prostredia. 

Čo vy na to, doktor Dolittle?

Niekedy stačí k porozumeniu nášho domáceho miláčika to, aby sme si vedeli správne vysvetliť signály, ktoré nám svojím správaním vysiela. Na ich pochopenie máme v našom knižničnom fonde publikácie Ako rozumieť reči zvierat od Christiana Kühla či Řeč zvířat holandskej spisovateľky Evy Meijerovej. Tušil si napríklad, že keď kôň pregĺga, tak sa nudí? Alebo si zober život včely, ktorá sa vrtí rýchlejšie a pomalšie v závislosti na tom, ako ďaleko sa od nej nachádza potrava. V prípade, že budeš potrebovať konkrétne zviera identifikovať, môžeš siahnuť po fotografických sprievodcoch ako sú Zvieratá Európy či Cicavce

Máme u nás celý zverinec 😆

Celkom nás prekvapilo, že veľa zverov je možné nájsť aj na regáloch v oddelení beletrie pre dospelých. Viaceré knihy popisujú skutočné príbehy stretnutí ich autorov so svetom zvierat. Platí to aj pri diele britskej spisovateľky Helen Jukesovej Srdce včely má pět komor o jej znovuobjavení sa pri starostlivosti o úle. Juhoafričan Rupert Isaacson nám zas približuje cestu za uzdravením autistického syna cez stretnutia s divokými koňmi na mongolských stepiach v románe Léčba koněm. Francúzsky spisovateľ Sylvain Tesson sa zas rozhodne zájsť s kolegom fotografom na výlet do Tibetu, kde čakajú na zasnežených pláňach Himalájí na dokonalú fotku Snežnej leopardice. Podobne dobrodružnú výpravu absolvuje americká novinárka Diana Marcumová, ktorá vo svojej knihe V údolí motýľov objavuje motýliu farmu a životné hodnoty v dažďových pralesoch Belize.

Aj hlavné postavy putujú za zvieratami

Zvieratá taktiež nahrádzajú chýbajúci ľudský kontakt. Hovoriť by o tom vedel Dan, ktorého priateľka po štyroch rokoch vzťahu opustí a na rozlúčku mu nechá pred dverami bieleho bezsrstého psa. Čakanie na Pesa – hlavného zvieracieho hrdinu románu Marka B. Millsa teda môžeme považovať aj za metaforu čakania v našich bežných medziľudských vzťahoch. Ironický a satirický nádych má tiež dielo kenského spisovateľa Johna Ironmongera s názvom Nezabudnite na veľrybu. V malom meste St. Piran vyplaví najprv more na breh neznámeho nahého muža a neskôr pri mestečku uviazne aj veľryba. Ako sa s touto nezvyčajnou situáciou vysporiada malá pobrežná komunita? Dostane sa napokon veľryba opäť do otvorených vôd? To zistíš, ak si knihu, ktorá istým spôsobom predpovedala budúcnosť, vyberieš z našich regálov. Čo majú spoločné Aristoteles, Sigmund Freud a úhory? Viac pochopíš vtedy, keď si požičiaš knihu švédskeho novinára Patrika Svenssona s názvom Evanjelium o úhoroch. Ide čiastočne o rozjímanie sa nad rodinnými putami a tradíciami, no tiež pátranie po overených informáciách a legendách, ktoré kolujú o jednom z najzáhadnejších tvorov na Zemi. 

(Pod)morský svet nad knižničnou hladinou

Ako? Chceš sa vydať po stopách zvierat v regáloch našej knižnice? Splníš tým zároveň štvrté zadanie našej knižnej výzvy a dozvieš sa opäť o niečo viac o svete vôkol nás. Medzitým môžeš taktiež tipovať, čo ťa asi bude čakať v piatom pokračovaní výzvy Prelistuj sa rokom 2024. Naďalej sleduj náš blog, facebookový aj instagramový profil, aby si ostal v spojení s najnovšími informáciami o dianí v knižnici. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit