Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: Fakt ty a fakty?

Adrenalín stúpa. Srdce búši vo výške uší. Hlas moderátora ťa v sparnom prostredí televízneho štúdia nabáda k rýchlej odpovedi. Chemická značka zlata? Tak toto by som vedel aj o polnoci. Aké i/y sa píše v slove diplom? Brnkačka. Vyzerám hádam nepríčetne? Latinské pomenovanie zápalu pľúc? Niečo mi napovedá, že ten názov sa spája s autom. Stieračmi? Nie. Airbagmi? No s dýchaním by tam nejaký súvis bol. A potom zasvieti tá pomyselná žiarovka. Jasné, pneumatika…takže to bude…pneumónia. Bingo! Tisíc eur! Na tomto mieste by som chcel poďakovať rodičom a Biológii v kocke II. z rožňavskej knižnice.


Knižnica od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť šiesta: Fakt ty a fakty?


Knihy sú rôzne. Podobne ako my, ľudia. Niekedy sa chceme zahĺbiť do romantického príbehu či takmer nedýchať pri napínavom trileri. Často však potrebujeme čítať preto, aby sme sa niečo dozvedeli. A možno si danú vec zapamätali. Našťastie, v Gemerskej knižnici nájdeš veľký priestor aj na rozvíjanie ľavej hemisféry mozgu. To preto, nech pri chôdzi nepadáš stále na tú istú stranu. Pravdaže, vedomosti dokážu zaťažiť náš mozog a spôsobiť naozajstný bolehlav. Prevažne sa však chyba udeje už pri prvotnom dávkovaní informácií.


Pri náučnej literatúre viac než inde platí, že veci treba brať postupne a určite si nenechávať všetko na poslednú chvíľu. Každý čitateľ na to časom príde. Ako? Úplne bez problémov vďaka metóde pokus-omyl. Tá je predsa tiež overeným vedeckým postupom, či nie?


Vedomosti znamenajú moc. Tento výrok Francisa Bacona vyznieva možno ešte o čosi silnejšie v časoch, keď si nemôžeme dovoliť len tak vyhadzovať euromince von oknom. Prečo? Ide o jednoduchú priamu úmeru. Čím menej vieme o tom, ako sa vyhľadávajú poznatky, tým viac za to budeme platiť niekomu inému. Keďže v knihách sa často vedomosti rôznych vied a náuk zhlukovali dokopy, tak mal automaticky navrch ten, kto si ich mohol dovoliť. Úlohu kníh a knižníc v prístupe k informáciám by si preto ani dnes nemal brať na ľahkú váhu. 


Poznáme to. Zopárkrát za rok prídu čitatelia, ktorí nám prisahajú, že len dopíšu tento referát alebo hentú prácu a už sa do nášho knižničného pekla nikdy nevrátia. Lenže človek mieni a život mení. Bum, bakalárka. Bác. Kurzy a certifikáty. Tresk. Odchádzam do zahraničia a neovládam jazyk. No a takýchto nečakaných výziev sa nám môže nazbierať celkom slušná kopa. Vtedy je dobré vedieť nielen to, čo chceme nájsť, ale aj spôsoby, akými vieme hľadať.


Momentálne sa každý z nás spolieha na prehliadače. Počkaj sekundu a nájdem ti to. Aha! Aj tento náš podcast som našiel úplne bez problémov. Horšie to býva, keď sa potrebuješ do problematiky zahĺbiť. V takom prípade ti už len strohé vyťukávanie na klávesnici nepomôže. Aj vyhľadávače totiž musíme učiť vychytávať muchy. No a keď sa do celého tohto náročného procesu zamontujú peniaze a reklamy, ocitneš sa v informačnom babylone.


Stará dobrá klasika. Či už tomu veríš alebo nie, skôr či neskôr ťa cesta beztak zavedie do knižnice. Prechádzku do nej ti odporučí školiteľ, kolegyne a kolegovia, aj známi-neznámi na diskusných fórach. Za vyskúšanie predsa nič nedáš. Najlepšou vecou je však, že sa naučíš informácie a ich dôležitosť rozlišovať a triediť.


Nemusíš sa však obávať toho, žeby si v tomto chaose ostal sám. Naše kolegyne Katka a Anka ťa ochotne vypočujú, predstavia ti základný výber kníh o konkrétnej téme a pomôžu ti so zháňaním všetkých článkov a publikácií. Tie sa niekedy nachádzajú rozhádzané kade-tade po Slovensku, ba aj v zahraničí. Spočiatku budeš mať zo všetkých tých skratiek a cudzích slov guláš, ale neboj sa. Všetko ti to vyjasníme o tri, dva, jeden…Poďme na to!


Za tajomnou skratkou MVS sa neskrývajú mestské verejné sprchy ani ministerstvo východného Slovenska. Skrátka ide o medziknižničnú výpožičnú službu. Predstav si ju ako normálny výmenný obchod – my tú knihu nemáme, oni áno. A tak nám ju pošlú. Platí to, samozrejme aj naopak. A tak sa v balíkoch knihy vezú sem a tam, aby žiaden čitateľ nezostal v nevedomosti a nepripravený. Ak pred túto skratku pridáme ešte jedno M, tak sa po žiadanej knihe obzeráme aj za hranicami.


Najobľúbenejším slovom na náučnom oddelení je však jednoznačne rešerš. Niečo ako To, čo netreba menovať knihovníckeho sveta. U čitateľov spôsobuje tento francúzsky výraz nadmerné potenie a u knihovníkov prevracanie očí. Ale iba vtedy, keď nie je jasné, čo sa hľadá. Jednoducho, na oddelení náučnej literatúry ťa radšej poprosíme o predstavenie konkrétneho problému, témy alebo otázky, než aby si nám ich priblížil kresbou či nedajbože pantomímou. 


Predpokladám, že v hlave ešte nemáš dostatočný neporiadok a tak ti pridám pre istotu ešte jeden dôvod na stres. A neuveríš! Tiež ide o trojmiestnu skratku. Spomínal som ju kedysi v pradávnych dinosaurích dobách prvej časti nášho podcastu. Pamätáš si? Nie? Potom ti radšej osviežim spomienky. 


(nahrávka)

Abecedné triedenie je totiž výsadou krásnej literatúry. V prípade, že budeš chcieť vplávať do vôd literatúry faktu, natrafíš na milý nekomplikovaný systém nazývaný medzinárodné desatinné triedenie.


Presne tak. Emdétéčko alebo medzinárodné desatinné triedenie je dôvodom, prečo ťa najmä na náučnom oddelení vždy slušne poprosíme, aby si nevybrané knihy neodkladal naspäť do regálov. Aj skúseným knižničným bardom trvá roky, kým sa im jednotlivé číselné značenia dostanú do krvného obehu. No schválne, očakával by si pod 007-čkou Kybernetiku a pod 66-kou diabolskú chemickú technológiu? Označenie číslicou 4 je zas vyhradené pre doteraz neexistujúce vedné odbory a preto sa nevyužíva. Tak vidíš, aj knihovnícka práca je opradená mystikou. A že vraj do teba chceme len hustiť samé presné informácie. Naozajstným umením je potom nájsť pre teba správnu knihu na správnom mieste.


Snažíme sa, nech zo spojenia faktov a teba nevznikali infarkty. Dúfam, že svet náučnej literatúry nemáš odteraz zafixovaný ako strašidelnú jaskyňu. Skôr by to mal byť tunel, na ktorého konci je vždy svetlo. Tej lampy, čo svieti, keď spíš lícom na učebnici. V ďalšej časti podcastu sa posunieme opäť o písmenko ďalej. Nezabúdaj, všetky časti podcastu nájdeš na Spotify, knižničnom blogu, ako aj na našom YouTube kanáli


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s