Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Ako prežiješ poetický máj?

Na začiatok si dáme malé cvičenie na asociácie: Máj...(doplň prívlastok). Správne! Odvšadiaľ na nás vyskakujú poznámky o čase lásky. A ktoré knihy viac ako ostatné prejavujú lásku k slovu? Presne tak: poetické. Naše piate zadanie knižnej výzvy Prelistuj sa rokom 2024 ťa zavedie do sveta básní. 

Malé kráľovstvo veľkých básnikov a poetiek 

Rozumiem ti. Mnohým z nás sa pri obligátnej školskej otázke: „Čo tým básnik myslel?", otvára pomyselný nožík vo vrecku. Ani pravidelné recitovanie pred celou triedou všetkým introvertným dušiam k životnej pohode nepomohlo. Na rozdiel od školy si však v knižnici môžeš k poézii vytvoriť osobný vzťah. Len ty a verše. Neboj sa, na úmysly autorov a autoriek sa ťa pýtať nebudeme. Ak sa nám však so svojou interpretáciou zveríš, možno ju posunieme ďalším priaznivcom sveta básní.

Máj (nielen) vo veršoch


Básnické zbierky sú na tom podobne ako ľudia. Vystupujú v rozličných podobách a na každého z nás vplývajú inak. Aj tento výber je tak stroho subjektívny a budeme radi, keď nám pripomenieš, kto ďalší by v tomto súhrne rozhodne nemal chýbať. 

Väčšinou platí, že ak sa raz autor pustí do písania prózy a má v sebe kúsok lyrického vnímania sveta, nie je ďaleko od toho, aby sa pustil do poézie. V našej knižnici nájdeš viacero autorov, ktorí prenesene bojujú na oboch literárnych frontoch. Jednou z takýchto autoriek je slovenská spisovateľka Zdenka Wenzlová-Švábeková. Jej básnicky debut Roztavené putá poukazuje na komplikovanosť medziľudských vzťahov a rozdielnu mieru lásky, ktorá ich ovplyvňuje. Zbierka je písaná vo viazaných veršoch a vďaka jednoduchým básnickým metaforám sú texty prístupné každému čitateľovi. Zaujímavým faktom je, že autorka bola v mladosti žiačkou známeho slovenského poeta Vojtecha Mihálika.

Za ďalšieho literárneho "obojživelníka" môžeme označiť i Ľuba Olacha. V zbierke Tanec so životom z roku 2021 prináša každému nadšencovi poézie množstvo vnemov a pocitov cez rozličné motívy – od cestovania a hudby až k rodine a priateľstvu. Tieto témy sa dotýkajú života každého z nás a vďaka priamočiaremu básnickému štýlu autora sa s nimi môžeme ľahko stotožniť. 

Z tvorby literárnych obojživelníkov

V prehľade básnických zbierok nie je možné vynechať velikánov slovenskej poézie. Medzi nich môžeme jednoznačne zaradiť Milana Rúfusa. V našej knižnici nájdete od rodáka zo Závažnej Poruby množstvo titulov, ktoré sa líšia vzhľadom i veľkosťou. Čo ich spája je jedinečný pohľad Rúfusa na životné hodnoty a ich precízne lyrické spracovanie. V tom, že Rúfus je synonymom slovenského básnictva nás utvrdzuje zbierka Studňa z roku 2021. Druhá publikácia zo série výberov Rúfusovej tvorby od vydavateľstva Ikar (nájdeš ich v poradí Prameň – Studňa – Studnička) pripomína jeho neuveriteľnú schopnosť vnímať konkrétnu dobu a kriticky, no tiež ľudsky ju hodnotiť. Výber 141 básní zostavil Milan Richter a do ďalšej umeleckej dimenzie ju posúvajú ilustrácie Dušana Kállaya.

Ak by som mal tipovať, ktorú báseň recitujú žiaci na 2. stupni základných škôl najčastejšie, dal by som krk na to, že to bude Jesenná láska Miroslava Váleka. Keby som dostal euro za každý raz, keď som počul verš Láska je strašne bohatá..., nejaké to euro by mi na konto pribudlo. Hoci možno o Válekovi hovoriť ako o kontroverznej postave (česko)slovenskej kultúry, jeho básnický kumšt mu uprieť nemôžeme. A čo by sme to boli za knihovníkov, keby sme ti neodporučili práve Jesennú lásku. Výber z Válkovej ľúbostnej poézie ti zároveň môže poslúžiť ako záchrana v prípade, že chceš niekoho o svojich citoch úprimne presvedčiť. Nezabúdaj však na autorské práva. Už len samotný fakt, že si si vybral tvorbu Váleka ti ale môže u romanticky naladenej polovičky zvýšiť renomé.

Básnickú klasiku nájdeš v rôznych veľkostiach

Niektoré poetické výtvory naozaj zľudoveli. Tak schválne...Dám sem prvé dvojveršie a som presvedčený, že názov nasledujúceho textu ti preblesne mysľou do troch sekúnd. Keby bolo niečo, čo sa ti zdá zniesť...Presne tak. Pamätáš si však aj meno autora legendárnej Vody, čo ma drží nad vodou? Jozef Urban bol skutočným básnickým zjavom posledných dvoch dekád 20. storočia. Iróniou osudu bolo, že si jednu z najznámejších slovenských piesní s vlastným textom ani nevypočul, pretože pred 25 rokmi pri nehode tragicky zahynul. Výber z Urbanovej tvorby s názvom Život je frajer, ale ja som väčší ponúka prehľadnú mozaiku všetkého, čomu sa venoval. V publikácii nájdeš texty populárnych piesní, básne s voľným veršom, ba dokonca i sonety a sonetový veniec (tiež o tejto forme počujem prvýkrát 😀). Urbanovým poznávacím znamením je sarkazmus, irónia, osobná a ľúbostná tematika v spojení so spoločenskou rebéliou. Pri výbere slov sa pritom nevyhýbal ani hovorovým výrazom, slangu a vulgarizmom, vďaka čomu dodnes jeho básne oslovujú mladšie generácie čitateľov. 

Priamočiarosť a rebelstvo nie je cudzie ani košickému autorovi Tomášovi Strakovi. Jeho --Paper back-- možno považovať za punkovú výpoveď o živote básnika v 21. storočí. V zbierke z roku 2013 sa nevyhýba tabuizovaným témam a snaží sa, aby ich nejakým spôsobom vo svojom vnútri vedel odrážať aj konzervatívnejší čitateľ.

Poetickí rebeli sa zišli na skle

Poézia však rozhodne nestojí len na mužoch-básnikoch. V nasledujúcich riadkoch ti predstavím trojicu slovenských poetiek, pričom každá má svoj nezameniteľný rukopis. Mila Haugová otvorila v slovenskom prostredí tému intimity a erotiky. V zbierke Srna pozerajúca na Polárku z roku 2016 prináša čitateľom náročný ponor do otázok času a smrteľnosti. Haugovej zbierka je zároveň hlavolamom, ku ktorého dešifrovaniu si treba dopriať aj trochu samoštúdia. Až po dekódovaní cudzích slov sa ti totiž môže otvoriť pomyselná záhrada, do ktorej autorka vložila svoje životné skúsenosti. 

Srna pozerajúca na knižnicu

Náročnú problematiku ochorenia a umierania rozvíja vo svojej zbierke Imunita Mária Ferenčuhová. Poetka pri tvorbe neváhala siahnuť aj po takom netradičnom materiáli ako sú chorobopisy či zdravotné posudky. S vnútorným prežívaním náročného obdobia sa stotožnili najmä dlhodobo chorí a onkologickí pacienti, medzi ktorými sa Imunita stala kultovou čitateľskou záležitosťou. Paradoxne sa po vydaní zbierky nepríjemná diagnóza nevyhla ani samotnej autorke.

Medzi stálice slovenskej poézie patrí rovnako Jana Bodnárová. Jej zbierka Še-po-ty z roku 1995 zachytáva dojmy o stavoch, v ktorých sa naša duša odpútava od pozemského sveta. Ako predlohy slúžia Bodnárovej obrazy svetových umelcov, cez ktoré približuje emócie pominuteľnosti a osudových stretnutí. 

Slovenské poetky v rozličných podobách

Pravdaže, mnohých slovenských básnikov a poetky sme v tomto blogu nespomenuli. Kedykoľvek sa nás však na ich tvorbu môžeš opýtať. Alebo si obľúbené či vytúžené zbierky a výbery rovno poprezeraj u nás na prízemí knižnice. Samozrejme, máme k dispozícii na vypožičanie aj poetickú tvorbu svetových umelcov, počínajúc Alighierim, cez Baudelaira, Eliota, Nerudu až po Plathovú a Whitmana, ktorú ti rovnako odporúčame do pozornosti.

Pomaly sa blížime do polovice našej čitateľskej výzvy Prelistuj sa rokom 2024. Podarilo sa ti niektorú z doterajších výziev splniť? Daj nám vedieť pri centrálnom pulte a nezabudni priniesť zadanie, aby sme tam konkrétnu knihu mohli zaznačiť.  Na konci kalendárneho roka potom možno práve ty získaš zaujímavé ceny. Sleduj nás naďalej na Facebooku, Instagrame a tomto blogu.  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s