Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Kto tuší, čo sa deje v čitateľskej duši?

Ako je možné, že sa po prečítaní knihy zrazu cítim lepšie? Položil/-a si si už niekedy túto otázku? Môj skromný a súkromný názor je, že čítanie kníh sa podobá stretnutiam s ľuďmi. Či chceš alebo nechceš, nejakým spôsobom ťa zmenia. Knihy podobne ako rozličné osoby v tvojom živote na teba môžu mať priaznivý vplyv – pomôžu zabudnúť na sklamania a oddýchnuť si, inšpirujú k dôležitým životným krokom a dovolia ti snívať. V júnovej výzve Prelistuj sa rokom 2024 sme si preto pripravili výber z kníh, ktoré dovolia tvojej duši pookriať. 

Príbehy liečia!...potvrdzujeme

Určite si sa pozastavil/-a nad tým, akú knihu od teba v júni v rámci našej knižnej výzvy očakávame. Ver, že naozaj nejde o nič zložité. Chceme, aby ťa daná kniha motivovala, pozdvihla a naklonila pomyselné misky váh na stranu pozitívneho myslenia. V každom prípade, nech prídeš s akýmkoľvek titulom, tak budeme tvoj názor rešpektovať. Ak sa s nami oň podelíš. Hľadanie knihy pre dušu začneme na oddelení náučnej literatúry.

Kniha z duše a pre dušu

Dôležitou súčasťou zdravej psychiky je pozitívne myslenie. Áno, možno to znie ako stokrát opakovaná lož, z ktorej chceme vyrobiť pravdu. Slová však majú svoju moc a aj malé zmeny vo vyjadrovaní môžu dopomôcť k veľkým zmenám v našich vzťahoch. Potvrdzuje to nemecká autorka Elke Nürnbergerová v knihe Sila pozitivního myšlení. Optimizmus v zdravej miere a nadhľad nad rozličnými životnými situáciami sú podľa nemeckej komunikačnej expertky kľúčom k vyrovnanej osobnosti. Jedným z prostriedkov na dosiahnutie tohto cieľa je jednoducho výmena negatívnych formulácií za optimistický variant. 

Nastolili sme pozitívne témy

Podobný pohľad ponúka aj česká psychologička Michaela Peterková vo svojom Kurze dobrej nálady Publikácia je rozdelená do 14 častí – dní, počas ktorých by si mal/-a lepšie spoznať svoje emocionálne nastavenie pomocou stručných teoretických poznatkov a praktických úloh, spojených s psychologickými konceptmi ako sú odvaha či schopnosti. 

Nezanedbateľnou súčasťou nášho života je tiež emocionálna inteligencia. O potrebe jej rozvíjania nám hovorí americký lekár a vedec Neil Nedley v sérií kníh s názvom Stratené umenie myslieť. Nedley s nadhľadom rozoberá jednotlivé ľudské postoje k životným situáciám, pričom chce cez konkrétne príklady zo života nasmerovať čitateľa na povestnú zlatú strednú cestu v zastúpení jednotlivých emócií v našom každodennom zmýšľaní.

Zátišie emocionálnej inteligencie

Môžeme sa pri hľadaní vnútorného pokoja inšpirovať literárnou postavou? V prípade Malého princa od Antoina de Saint-Exupéryho to určite platí. Francúzsky spisovateľ Stéphane Garnier v knihe Ži ako Malý princ rozoberá jednotlivé myšlienky hlavnej postavy svetoznámej filozofickej rozprávky. Tieto myšlienky prepája so situáciami, ktoré si skôr či neskôr prežije každý z nás. Garnier zároveň povzbudzuje čitateľa, aby vo veciach intuície načúval svojmu vnútornému dieťaťu, nech už ide o nekonečnú predstavivosť či schopnosť v správnu chvíľu odísť. 

Rozhovor sa však nemusí odohrávať len v našom vnútri. Dvojica japonských autorov Ičiró Kišimi a Fumitake Koga prináša v diele Odvaha byť neobľúbený dialóg medzi filozofom a mladíkom-žiakom. V piatich večerných debatách medzi ústrednou dvojicou môžeš spolu s nimi rozjímať nad šťastím, medziľudskými vzťahmi a slobodou. Hlavným motívom rozhovoru je pritom neustála možnosť voľby. 

Častým spúšťačom nášho negatívneho myslenia môže byť prevaha negatívnych informácií v našom okolí. V knihe Umenie digitálneho života nám švajčiarsky spisovateľ Rolf Dobelli dáva celkom radikálny návod na to, ako si vďaka ignorovaniu spravodajských informácií môžeme prinavrátiť pokoj do každého dňa. Podľa Dobelliho môžu správy brzdiť naše myslenie, spôsobovať pasivitu a zabíjať našu kreativitu. Jediným riešením tak má byť odtrhnutie sa od potreby neustáleho informovania sa a kladenie väčšieho dôrazu na to, aby sme tvorili pevnejšie vzťahy s ľuďmi v najbližšom okolí. 

Kam nasmeruješ svoj vnútorný svet?

Je možné nájsť pokoj na stránkach kníh? Presnú odpoveď ti dať neviem, čo však viem zaručiť je, že v našich regáloch na viacero takýchto príručiek šťastného života natrafíš. Klasikou v tejto oblasti je séria kníh Slepačia polievka pre dušu. Súhrn viac ako stovky príbehov má jediný cieľ – posilniť tvoj optimizmus a nasmerovať ťa k životnej zmene. Autormi týchto populárnych kníh sú americkí motivační rečníci Jack Canfield, Mark Hansen a Amy Newmarková. 

Správnu motiváciu a čerpanie zo skutočných životných príbehov však vedia v podobne pútavej forme podať aj slovenskí autori a autorky. Knihy spisovateľky Hedvigy Plačintárovej zo série Liečivé príbehy sú preto mimo našej knižnice častejšie ako v nej. Sama spisovateľka nabáda k inšpirovaniu sa jednotlivými osudmi cez to, že sa s príbehmi stotožníme a vezmeme si z nich osobitné ponaučenie. 

Stálicou na slovenskej motivačnej scéne je rovnako i Pavel "Hirax" Baričák. Ak si sa ešte nestretol s jeho populárnym Šlabikárom šťastia, pri návšteve našej knižnice máš možnosť napraviť to. Hirax v každom z dielov Šlabikára postupne rozoberá problémy sebapoznania, sebazdokonaľovania, strachu či vzťahov medzi rodičmi a deťmi. Ich analýzou a bližším ozrejmením ťa chce sprevádzať na ceste k pozitívnemu mysleniu a harmónii.

Pozitívny svet od A po Z

"Oduševnené" knihy pravdaže nájdeš na každom z našich knižničných oddelení. Napríklad ich môžeš zazrieť v regáloch úseku krásnej literatúry pre dospelých. Častým cieľom našich čitateľov a čitateliek sú motivačné knihy, ktoré sú označené mandalou – symbolom duchovna a nekonečna. Medzi takéto knihy patrí aj Starec a more príbehov od nemeckého spisovateľa Carstena Henna. Netradičný príbeh o starom kníhkupcovi-doručovateľovi a 9-ročnej školáčke Saše možno považovať za dialóg rozličných generácií. Práve toto spojenie prináša množstvo úsmevných situácií, rovnako však i príležitostí na zamyslenie sa. V podobnom duchu sa nesie aj poviedková kniha švédskeho autora Fredrika Backmana s názvom Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy. Majster humoristických románov sa v útlej knižke venuje náročnej problematike odchodu a lúčenia sa, pričom zameriava našu pozornosť na to, že aj tieto ťažké chvíle vieme prežiť s nadhľadom a vďačnosťou. 

Príbehy, ktoré pohladia dušu

Dušu môže osviežiť tiež šikovne napísaná rozprávková kniha. Predstavil/-a si si niekedy, že by sa Mesiac rozhodol navštíviť nás, pozemšťanov, namiesto toho, aby sme sa ho mi pokúšali dobyť pomocou raketoplánov? Presne o tomto paradoxe je kniha francúzsko-nemeckého autora Tomiho Ungerera Pán Mesiac. Kniha s nádhernými ilustráciami je podobenstvom o snoch, avšak i o tom, že nie každý z nich sa naplní presne podľa našich predstáv. Americký spisovateľ Kobi Yamada zas vo svojej publikácii Čo ak... načrtáva to, koľko rozličných možností v živote máme. Hoci ide o knihu pre detských čitateľov, nevyhýba sa Yamada ani téme neúspechu a nedôvery v seba samého. Berie ich však len ako povinnú prekážku na životnej ceste. Ilustrácie Gabrielle Barouchovej zas pohladia nielen detskú, ale aj dospelácku dušu po estetickej stránke. 

Aj rozprávky nás môžu rozcítiť

Čo povieš? Mohla by byť niektorá zo spomínaných kníh pokrmom pre tvoju dušu? Alebo máš vo výhľade úplne iné tituly? Môžeš sa s nami o ne podeliť na našom facebookovom profile, Instagrame či v komentároch pod týmto blogom. Naša knižná výzva si počas letných prázdnin dovolenku neberie, a tak ti už onedlho odhalíme ďalšie zaujímavé zadania. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s