Preskočiť na hlavný obsah

Vykročili sme na cestu za minulosťou cez stredoveký deň v knižnici

Do ktorého historického obdobia by si sa chcel/-a vrátiť? Takúto hypotetickú otázku si z času na čas položí každý z nás. V predposledný júnový týždeň sme ti veľkú možnosť výberu odpovede nedali. Druhý rok po sebe sme si totiž pre teba pripravili stredoveký deň v knižnici. Aby sme však iné doby nejakým spôsobom nediskriminovali, mal si možnosť spoznať aj barokovú hudbu či život významného novovekého rožňavského rodáka. Ako teda prebehlo podujatie s názvom Závan minulosti? Poď si s nami pospomínať na nedávnu minulosť cez tento blog.

Šermiarske súboje sa tešia veľkej popularite nielen v stredoveku

Ak pozorne sleduješ náš blog a podujatia, ktoré sme zatiaľ tento rok organizovali, tak si si musel/-a všimnúť, že sme veľa šťastia na príjemné počasie nemali. Streda 19. júna nám naše doterajšie patálie s počasím vynahradila. V slnkom zaliatom prostredí našej záhrady sa dopoludnia zišlo veľké množstvo žiakov i študentov. Dôvod? Aspoň na chvíľku sa mohli nadýchnuť stredovekej atmosféry. Tú nám do knižnice priniesli popradskí šermiari. 

Keď sa knižnica premení na bojisko

Členovia skupiny Fortis a Goliathu – šermiarskeho cechu mesta Poprad si pre nás pripravili akciou nabité popoludnie. Ako sme sa dozvedeli, skutočné rytierske súboje cti sa odohrávali na pravé poludnie a trvali až pokým sa prvý raz objavila krv. Vo vážnejších súbojoch sa čakalo na smrť jedného z bojovníkov. Svoju dávku utrpenia museli v historicky presných kostýmoch a historicky vysokých teplotách zniesť aj naši vzácni hostia. Odmenou im bol potlesk a nadšené skandovanie detských návštevníkov, ktorých povzbudzovanie bolo počuť iste i za hranicami nášho areálu. Okrem ukážok súbojov mohli deti pomôcť pri stavaní stredovekého stanu, vyskúšať si presnosť v streľbe lukom či prakom a preveriť vlastnú odvahu pri narábaní so skutočným mečom.

Na jeden stan nie je detí nikdy dosť 😀

Popri rozvíjaní tela sme nezabudli ani na rozvíjanie duše. Naša kolegyňa Valéria Šofranková Pulenová si pre študentov stredných škôl pripravila prednášku o lekárnikoch a lekárnictve v Rožňave. Zo slovenských reálií prešla aj ku konkrétnym osobnostiam Rožňavy a regiónu. Špeciálnu pozornosť venovala doktorovi Antalovi (Antonovi) Kissovi, ktorý bol naozaj pozoruhodným človekom svojej doby. Okrem lekárskej praxe sa pravidelne zapájal do politického a spoločenského života Rožňavy, inicioval vznik a taktiež aktívne pôsobil vo viacerých kultúrnych a športových spolkoch. Ako pomyselnú čerešničku na torte môžeme spomenúť jeho účasť na objavovaní jaskýň Slovenského krasu, pričom do Jasovskej jaskyne vstúpil ako jeden z prvých. Na záver prednášky s názvom Dedičstvo z minulosti bol pripravený krátky interaktívny kvíz, vďaka ktorému sme si otestovali pozornosť prítomných študentov. Tí si zároveň ešte v hodine dvanástej mohli prilepšiť na ceste za lepšou známkou na vysvedčení.

Na zdravie sa myslelo aj v minulosti

V našej knižnici sa tiež pravidelne snažíme posilňovať komunitu našich detských čitateľov. Na stredoveký deň sme si pre nich pripravili možnosť stať sa členmi rádu gemerských knižných rytierov. Aby si novodobí rytieri a rytierky svoj čestný titul zaslúžili, museli absolvovať viacero zaujímavých úloh. Keďže ešte veľká časť z našich malých návštevníkov túto dôležitú skúšku neabsolvovala, bližšie detaily pre udržanie tajomstva prezrádzať nebudeme. 

Rytieri bojujú činmi, ale aj slovami!

Čo povedať môžeme, je že medzi našimi detskými čitateľmi je mnoho odvážlivcov. Tí sa nezľakli ani ďalšej pripravovanej aktivity – jazdy na koni. Treba podotknúť, že na túto vzácnu návštevu sa rovnako tešili i viacerí prítomní dospelí. Konečne totiž mohli spoznať našu knižnicu z iného pohľadu. Na tomto mieste by sme sa chceli ešte raz poďakovať šikovným jazdkyniam z Gombaseku, ktoré sa nebáli ani v sparnom júnovom počasí prekonať celú vzdialenosť do knižnice i z nej koňmo a ochotne sprevádzať našich čitateľov. 

Zo sedla je život krajší

V plnej pohotovosti bol chtiac-nechtiac i náš hojdací koník, keďže sme sa júnových Drobcov v knižnici rozhodli presunúť do priestorov našej knižničnej záhrady. Z altánku sa tak na chvíľu stalo kreatívne centrum a z nášho areálu multifunkčné detské ihrisko plné lôpt, švihadiel a dobrej nálady. 

Nová kvetina v našom záhone

Podvečer stredovekého dňa v knižnici nakoniec patril kultúre. Veľký zážitok nám pripravil maďarský hudobník a inštrumentalista Csaba Nagy. V rámci koncertu s označením Tóny starých majstrov všetkých prítomných hostí bližšie oboznámil s theorbou. Že ti tento názov žiaden hudobný nástroj nepripomína? Ani my sme o existencii tohto barokového strunového nástroja doposiaľ nepočuli. Ako nám pán Nagy vysvetlil, v súčasnosti sa výučba hry na theorbe dá študovať iba v zahraničí a vyžaduje si skúseného gitaristu, ktorý sa nebojí výziev. Tie sa totiž môžu objaviť už pri čítaní netradičného notového zápisu. Pán Nagy priblížil ešte zopár špecifík hrania na historických hudobných nástrojoch a následne sme sa už len nechali unášať na vlnách barokových skladieb Giovanniho Girolama Kapsbergera.

Ako sme spoznali theorbu

Čo hovoríš? Nechal by si sa zlákať do nášho stroja času? Myslím, že nie je nad čím rozmýšľať. V prípade, že chceš včas zistiť, aké podujatia pre teba ešte tento rok nachystáme, sleduj náš profil na Facebooku, Instagrame, tento blog a našu webovú stránku. A nič dôležité by si už zmeškať nemal 😄.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s