Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Dáme si rendezvous v knižnici?

Júl a august 2024. Počas týchto mesiacov budeš o Francúzsku počuť viac než dosť. Na pár dní sa totiž stane športovým centrom celého sveta. Pomimo letnej olympiády však francúzska krajina ponúka tiež kvalitnú literatúru. Na zopár minút sa teraz staneš účastníkom okružnej jazdy po stránkach kníh francúzskych spisovateľov a spisovateliek. Môžem odštartovať cestu za siedmym zadaním našej knižnej výzvy? Tri. Dva. Jeden. Poďme na to! 

Cestička k dobrým knihám

Mali by sme knihy súdiť podľa krajiny, z ktorej pochádzajú? Ťažko povedať. Orientovať sa v tejto problematike však nikdy nezaškodí. Najprv totiž musíš vyvinúť určitú námahu a hľadať informácie. Zároveň ide o dobrý marketingový ťah pre všetkých, ktorých lákajú kulisy neznámej, často exotickej krajiny. V neposlednom rade ideme do takéhoto tematického čítania s určitými očakávaniami. Naplnia sa aj v prípade súčasnej francúzskej tvorby? To sa môžeš dozvedieť v nasledujúcich riadkoch.

Veux-tu me lire? (Chceš si ma prečítať?)

Kde inde by sme mali začať našu cestu, ak nie pri jednej z najpopulárnejších francúzskych autoriek poslednej doby – Agnès Martin-Lugandovej. Ako vyštudovaná psychologička sa Agnès rozhodla svoje skúsenosti so zákutiami ľudskej duše preniesť aj na stránky kníh. Prvú knihu s názvom Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu vydala v roku 2012 svojpomocne na internete a tá sa ihneď zaradila medzi najsťahovanejšie tituly do elektronických čítačiek. Ďalšie knihy si už našli cestu priamo do francúzskych kníhkupectiev a patria medzi tamojšiu klasiku. Martin-Lugandová má priamočiary štýl a nevyhýba sa ani nešťastiam a ľudským zlozvykom, zároveň však opatrne vlieva čitateľom do života optimizmus i nádej. Potvrdzuje to pokračovanie Šťastných ľudí Život je ľahký, nerob si starosti a mnoho ďalších publikácií, ktoré pri troške šťastia a zhode náhod nájdeš v našich regáloch. 

Francúzske knihy vždy dobre naladia

Ako môže vyzerať spojenie Francúzska s detektívkami či trilermi? Povedali by sme, že vôbec nie zle. Dôkazom ich obľúbenosti je fakt, že ste si knihu Bernarda Miniera Lucia vyberali tak často, že skončila v našom koncoročnom rebríčku požičiavanosti za rok 2023 na 4. mieste. Veľký záujem u čitateľskej verejnosti spôsobuje taktiež Minierova séria v hlavnej úlohe s vyšetrovateľom Martinom Servazom. Brutálne vraždy sa odohrávajú prostredí francúzskych Álp a Minier sa pri každom prípade hlbšie vnára do psychológie jednotlivých postáv, vďaka čomu môžeme bližšie sledovať motiváciu vyšetrovateľov aj zločincov k ich konaniu. Či už teda siahneš po MrazeKruhu, Tme alebo najnovšom Oku, nudiť sa rozhodne nebudeš. Pochvaly na svoje trilery dostáva aj Guillaume Musso. Spisovateľ prežil v roku 1999 vážnu dopravnú nehodu, čo ho priviedlo k téme zážitkov blízko smrti. Nemôžeme sa potom čudovať, že do svojich napínavých príbehov vkladá duchovné i nadpozemské prvky. U nás v knižnici môže nájsť napríklad knihy Central Park, Dievča z Brooklynu či Ateliér v Paríži

Francúzsky triler v New Yorku

Jednou z najlepšie hodnotených kníh posledných rokov sa vo Francúzsku stala Anomália Hervého Le Telliera. V Anomálii sa prelína príbeh účastníkov jedného letu z Paríža do New Yorku v roku 2021. Pri klesaní na letisko J. F. Kennedyho sa lietadlo dostane do turbulencií. Po zdanlivo bezproblémovom pristátí musia cestujúci čeliť novej bizarnej realite. Le Tellier dáva do pozornosti osudy jednotlivých pasažierov a porovnáva ich život pred a po prílete do New Yorku. Kombinácia sci-fi a trileru v Anomálii vyniesla Le Tellierovi najvýznamnejšie francúzske literárne ocenenie Prix Goncourt v roku 2020.  

Čo spôsobia turbulencie v knižnici?

Aké sú francúzske romány? Ich rôznorodosť je prinajmenšom porovnateľná s tamojšou ponukou syrov a vín. Na výber máš napríklad Klub nenapraviteľných optimistov od Jeana-Michela Guenassiu. Bývalý advokát alžírskeho pôvodu sa vo svojom rozsiahlom románe rozhodol podrobne opísať život vo Francúzsku v 60. rokoch 20. storočia. Na knihe pracoval viac ako šesť a pol roka, až ju nakoniec v roku 2009 vydal a dočkal sa pozitívneho ohlasu medzi širokou verejnosťou aj literárnymi kritikmi. Cez stretnutia hlavného hrdinu, 17-ročného Michela, s emigrantmi i bežnými Parížanmi spoznávame rozličné životné osudy a historické udalosti, ktoré ich ovplyvnili. Dlhšiemu časovému obdobiu sa venuje tiež Romain Gary v románe Prísľub úsvitu. Autobiografické dielo dopodrobna analyzuje vzťah medzi matkou a synom, rodičovským očakávaním a skutočnými možnosťami či schopnosťami dieťaťa. Už samotný život Garyho, ktorý stihol byť letcom, diplomatom, filmovým režisérom, no tiež nešťastným mužom a nakoniec samovrahom, môže byť dostatočnou pozvánkou k prečítaniu Prísľubu úsvitu.

Optimizmus si dávkujte postupne!

Vo francúzskych románoch však určite neabsentuje ani téma lásky a rodiny. Ženský pohľad na náročné životné udalosti prezentuje Virginie Grimaldi v publikácii s názvom Parfum šťastia najkrajšie vonia v daždi. Spisovateľka z Bordeaux s citom a humorom rozoberá rozpad jedného manželstva, za ktorým sa skrývajú hlbšie rany, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Počas čítania spoznávaš jednotlivých členov rodiny hlavnej hrdinky Pauline, pričom ťa každá z nich niečím prekvapí. Portrét jednej rodiny vykreslí vo svojom diele Malá krajina rovnako i francúzsko-rwandský autor Gaël Faye. Zmiešané manželstvo francúzskeho podnikateľa a rwandskej ženy okrem rozličností v kultúre skúša neustále vojenské napätie, ktoré prerastie do genocídy. Rozprávačom príbehu je ich syn Gabriel, snažiaci sa prežívať normálne detstvo, čo je za daných okolností nemožné. 

Obálka podľa francúzskeho vkusu

Nemusíš sa obávať, vo francúzskych dielach zaiste nájdeš i humor a životný nadhľad. Z mnohých takýchto diel ti v krátkosti predstavím aspoň dve. Ak poznáš množstvo vtipov o svokrách, názov diela francúzskej autorky Aurelie Valognes, Naše milované nevesty, ti hneď bude dávať iný rozmer. Manželský pár Martina a Jacques sa chystá privítať na Štedrý deň všetkých synov a ich nežné polovičky. V ich rodine je to práve Jacques, ktorý kritickým okom hodnotí počínanie neviest. Cesta za porozumením medzi rozličnými vekovými skupinami je potom prepletená množstvom bizarných situácií a vtipných dialógov. Pojašene konajú aj ústredné postavy knihy Pár gramov pohody od spisovateľky Anny Gavaldy. Štvorica parížskych súrodencov sa rozhodne na poslednú chvíľu odignorovať svadbu sesternice a vybrať sa v ústrety dobrodružstvu na francúzskom vidieku. Trefné komentáre v spojení s neustálym doťahovaním sa prezrádzajú. že napriek bežným problémom dospelých, nestrácajú ľudia ani v zrelšom veku nič zo svojich detských čŕt. 

Koľko pohody ti navážime?

Knihy francúzskych autorov nájdeš prirodzene aj na iných oddeleniach našej knižnice. Deti môže potešiť séria príbehov o Malom Mikulášovi od Reného Goscinnyho. V prípade, že ti meno tohto francúzskeho spisovateľa nič nehovorí, vedz, že spolu s ilustrátorom Jean-Jacquesom Sempém stoja za legendárnymi príbehmi kresleného Asterixa. Komiksy o odvážnych Galoch tiež objavíš v našich regáloch. Kultovým seriálom sa pre viaceré generácie stal podobne i Bol raz jeden život Jeana-Charlesa Gaudina. V knižnej verzii sa oboznámiš nielen s fungovaním ľudského tela, ale rovnako s jednotlivými historickými obdobiami. Z najaktuálnejších titulov ťa môže zaujať tiež knižná séria Vango od Timothéea de Fombellea. Hlavný hrdina sa v nej snaží získať informácie o svojej minulosti, pričom cestuje naprieč kontinentmi. Z odborných kníh sme ti už v predchádzajúcich výzvach predstavili Glukózovú revolúciu od Jessie Inchauspé či publikáciu Ži ako Malý Princ od Stéphanea Garniera. 

No, aký je tvoj názor na náš malý exkurz do sveta francúzskej literatúry? Zaujal ťa niektorý z tipov? Máš vlastných obľúbencov a favoritky, ktorých sme nespomenuli? Daj nám o nich vedieť na našom facebookovom profile, Instagrame či do komentárov pod týmto blogom. Sleduj naše informačné kanály rovnako i počas augusta, keďže s knižnou výzvou rozhodne ešte nejdeme do cieľovej rovinky.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit