Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Knihy ako kompas

Čím to je, že práve v letných mesiacoch o čosi odvážnejšie objavujeme vzdialenejšie miesta? Môže za to viac slnečných hodín či radosť z opustenia pracovnej rutiny? Cestovnú horúčku tak či tak môžeme považovať za jednu z tých príjemnejších diagnóz. A akým smerom sa uberie naša knižná výzva vo svojom ôsmom zadaní? Prevedie nás po rozličných kútoch našej zelenej planéty.

Dažďová záhrada alebo dažďový prales, čo si vyberieš?


Destinácia: posledná strana

Knihy už dlhé stáročia slúžia na uchovávanie najrozličnejších zážitkov, o tých cestovných ani nehovoriac. Veď ako by vyzerala moderná medzinárodná doprava bez vedomostí z denníkov a zápiskov prvých objaviteľov a moreplavcov? Keď dnes odniekiaľ počuješ, že sa niekto vybral po stopách Amundsena alebo Cooka, ani sa nad tým väčšinou nepozastavíš. Obľúbená metafora o cestovaní prstom po mape sa tak v prípade našej ôsmej čitateľskej výzvy mení na dobrodružnú výpravu z jednej knižnej strany na ďalšiu. 

Cestopisy patria medzi stálice knižničných regálov. Nie preto, že by v nich stáli a len na ne sadal prach. Skôr v zmysle, že každá poriadna knižnica si dáva záležať na ich pravidelnom dopĺňaní do svojho fondu. Prečo? Svet sa mení a zážitky cestovateľov to odrážajú. Sme radi/y, najmä keď sa rozširujú rady slovenských autorov a autoriek tohto žánru. Veľkým lákadlom je knižná séria Okolo sveta sprievodcu a dobrodruha Martina Navrátila. Martin v rámci svojich expedícií prešiel Hodvábnu cestu, preskúmal africký kontinent, pokúsil sa o prechod z Ruska do USA cez zamrznutý Beringov prieliv a dostal sa z pobrežia Antarktídy až k južnému pólu. Ak predchádzajúce riadky nie sú pre teba dostatočnou pozvánkou na čítanie, vedz, že knihy sú písané jednoduchým a priamym štýlom, pričom ti autor zakaždým ponúkne aj stručný historický a spoločenský kontext výpravy. 

Dobrodruhom na cestách je tiež Jozef Terem. ktorý už viac ako 30 rokov navštevuje rozličné kúty sveta. Vyštudovaný historik si popri kultúrnych pamiatkach a prírodných krásach podrobne všíma bežný život ľudí v danej krajine, ich zvyky, radosti a starosti. V spolupráci s ním tak môžeš bližšie spoznať papuánske kmene kanibalov, hrdých Gruzíncov či temperamentných Venezuelčanov. 

Dobrodruhovia skrytí v regáloch

Cestovanie však už dávno nepatrí medzi čisto mužské domény. Slovenské autorky to dokazujú v plnej miere. Máš chuť spoznávať zákutia a zmýšľanie ľudí z Ďalekého východu? Môžeš siahnuť po knihách pravej východniarky Dominiky Sakmárovej. Odborníčka na čínsky jazyk a kultúru ti na výber z cestovateľského menu dáva zatiaľ Kórejské halušky a Mačací kožuch a ťavu pri Čínskom múre. Komárňanka Marta Rajková zas cestuje srdcom hlavne po krajinách strednej Ázie, Indii, Nepále či Bangladéši. 

Ďalšia komárňanská rodáčka Veronika Vyšná našla zaľúbenie v živloch a mýtoch Austrálie. V cestopise o najmenšom kontinente je cítiť jej záujem o životné prostredie a ochranu prírody, keďže Veronika študovala ekológiu práve na univerzite v austrálskej Canberre. Bližší pohľad na náš domovský svetadiel poskytuje Katarína Džunková. Poetické putovanie po európskych krajinách s názvom Pútnické impresie Európou a Ruskom nadchne najmä tých, ktorí si z cestovania odnášajú viac chvíľkové dojmy než turistických sprievodcov. 

Austrália – najmenší kontinent, najväčšie nebezpečenstvo?

O svoje cestovateľské zážitky sa však delia nielen naslovovzatí dobrodruhovia a objaviteľky, ale aj mnohé známe osobnosti. O svetáckosti textára, dramaturga a moderátora Borisa Filana hádam ani nemusíme pochybovať. Veď sa postaral o vznik samostatného žánru cestopisných čŕt – tam tamov – a v objavovaní zaujímavých zákutí  modrej planéty pokračuje naďalej. V knihe Dole vodou si napríklad za spolucestovateľa na plavbe dunajskou deltou vybral interpreta svojich najznámejších textov Joža Ráža. 

S elánom na cestách

Mladšiu generáciu "známych" cestovateľov v našom knižničnom fonde zastupuje tvorca podcastov a stand-up komik Gabriel Žifčák. Putovanie komika po krajinách južnej Ameriky s názvom Bolívia, Čile. Peru. stále na mňa baby... možno považovať za neustále balansovanie medzi nechuťou autora k pohybu a snahou o prekonávanie seba samého. Veľmi úprimne vyznieva rovnako názov publikácie Petra "PPPítra" Popluhára Kde všade som (ne)zomrel. Známy tvorca videí na sociálnych sieťach sa bez problémov priznáva k svojej hypochondrickej povahe, s ktorou precestoval africké krajiny, USA či Argentínu a prekonal maláriu, tráviace problémy i snahu o možný vojenský prevrat. 

Cestovateľský stand-up?

Cestovanie však nutne neznamená len jazdy po krajinách, do ktorých cielene mieriš za oddychom a zážitkami. Viacero autorov a spisovateliek popisujú život v krajine, v ktorej sa rozhodli pracovne uplatniť. Typickou ukážkou takéhoto prístupu sú knihy Ondreja Sokola Ako som vozil Nórov a Ako som vozil Kórejcov. Šofér autobusu s iróniou a nadhľadom spomína na svoje pôsobenie za volantom a zaujímavé chvíle s pasažiermi. Doktorka Monika Paločková zas cez misijné lekárske projekty zistila, že zdravie v Afrike určite nie je Hakuna Matata ("bez starostí"). Možno práve jej rozprávanie o africkom zdravotníctve odstráni stereotypy, ktoré si v hlave o čiernom kontinente nesieme. Andrej Tichý ťa zas zavedie rovno na ropnú plošinu v Severnom mori, keďže aj tak môže vyzerať niekoho dočasné pracovisko.

Obálka plná úsmevov

Samozrejme, v našom knižnom fonde podobne nájdeš cestopisy od autorov z celého sveta. Svojím putovaním si prešiel napríklad poľský držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Henryk Sienkiewicz, od ktorého si môžeš prečítať Listy z Afriky či Listy z Ameriky. Oba cestopisy pochádzajú z druhej polovice 19. storočia a vďaka tomu nadobúdajú popri faktografickej aj historickú hodnotu. Geograficky ešte bližšie k nám sú poznámky Sándora Petöfiho v publikácii Putovanie Sándora Petöfiho, ktorý svoje potulky absolvoval priamo v našom regióne – Gemeri. 

Príjemnou formou spoznávania sveta sú tiež autorské reportážne cestopisy. V poslednom čase sú na Slovensku výsadou vydavateľstva Absynt. Aké destinácie ponúkajú tieto reportáže? Čo by si povedal na Grónsko so spolujazdkyňou Ilonou Wiśniewskou, východnú Európu s jej kolegom Andrzejom Stasiukom alebo na cestu skrz Spojené štáty spolu so známym autorom Johnom Steinbeckom a jeho psom – pudlom Charleym? Pre väčší výber pokojne preskúmaj náš on-line katalóg. 

Po Amerike a bez vôdzky?

Ktorým smerom sa s nami vyberieš, to už necháme na tvojom slobodnom rozhodnutí. Isté je, že naša knižná výzva Prelistuj sa rokom 2024 smeruje, povedané hokejovou terminológiou, do svojej poslednej tretiny. Čakajú na teba ešte štyri rozmanité zadania. Chceš zistiť, o čom budú? Zadanie knižnej výzvy si môžeš prevziať pri centrálnom pulte kedykoľvek počas otváracích hodín knižnice. Doterajšie zadania nájdeš tu na blogu, rovnako ako na našom instagramovom a facebookovom profile.  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s