Preskočiť na hlavný obsah

Podcast Knižnica od A po Z: Gemer u nás žije forever!

Geografia je smrť! Povedali by známe satirické postavičky z televíznych obrazoviek. My si to však rozhodne nemyslíme. Či už chceš alebo nie, miesto odkiaľ pochádzaš, zásadne vplýva na tvoj život. Naša knižnica má v rodnom liste od roku 1996 prívlastok Gemerská. Môžu za to tri R - región, rozsah našej pôsobnosti a rešpekt k tunajšiemu kultúrnemu dedičstvu. A že tu máme toho dedičstva požehnane, o tom ťa presviedčame neustále. Napríklad aj v tomto podcaste. Vydaj sa tak s nami na cestu čarovným Gemerom. 


Knižnica od A po Z

(nonšalantný podcast Gemerskej knižnice)


Časť siedma: Gemer u nás žije forever!

Rožňava. Mesto s menej ako 20 000 obyvateľmi. Navyše na východnom Slovensku, kde podľa ľudového porekadla naozaj nič nie je. O to zarážajúcejšie pôsobí fakt, že na Slovensku ide o lokalitu s najväčším výskytom prírodného a kultúrneho dedičstva v bezprostrednom okolí. Schválne, pri akom ďalšom slovenskom meste nájdeš spolu kaštieľ, hrady, jaskyne a priepasti, tiesňavy aj horské sedlá? K tomu všetkému si môžeš ešte doplniť ľudové tradície, remeslá či chutné recepty a máš dokonalú turistickú destináciu. Ibaže by nie. Azda v tomto prípade neplatí, že priveľa dobrého môže viac uškodiť ako pomôcť. Máme však pre teba riešenie. Príď sa v týchto ešte stále horúcich dňoch schladiť k nám do knižnice, načerpaj nové informácie o Gemeri a vyraz za dobrodružstvom do okolia.


Čo všetko ti môžeme o Gemeri povedať? Popravde, snažíme sa náš domovský región preskúmať skrz-naskrz. Aby si mal možnosť spoznávať jeho dávnu i nedávnu históriu, no tiež súčasné pomery, potrebujeme dôkladne sledovať každú zmienku o ňom. Ako? Neustále skúmame dennú tlač, rovnako ako zaznamenávame každú novú publikáciu a štúdiu o Rožňave a gemerskom regióne. Teda, aby som si neprivlastnil cudzie zásluhy, robí to naša kolegyňa Valika z oddelenia regionálnej bibliografie. Keď tieto knihy a články potrebuješ prelúskať, pokojne ti ich poskytneme na prečítanie v študovni alebo čitárni. Ďalej ťa však s nimi pustiť nemôžeme. Aj my totiž musíme chrániť kultúrne dedičstvo, ukryté v riadkoch.


Medzi riadkami môžeš totiž nájsť všelijaké skryté poklady. Preto sme radi, že nás spisovatelia neobchádzajú a so svojimi najnovšími poznatkami sa s nami ochotne podelia. Len za minulý rok sme tak my aj ty bohatší o informácie napríklad o tradičnej rejdovskej svadbe, histórii turistiky v Dobšinej, zaniknutej kaplnke v Štítniku či rožňavskom športe. V našich regáloch sa potom nestratia ani tunajší autori prózy a poézie, ktorých vždy s radosťou stretávame na besedách a podujatiach.


Dobrým štartom pre spoznávanie regiónu je naša zážitkovo-informačná záhrada s príznačným názvom Objavujeme Čaro Gemera. V príjemnej atmosfére môžeš nadobudnúť množstvo nových vedomostí alebo si postupne oprášiť tie staré. Tak len na skúšku, odkiaľ to pochádzal ten Šafárik? Ako sa len volal banský inžinier, ktorý objavil Dobšinskú ľadovú jaskyňu? Čo bolo náplňou práce brdárov? Popri odpovediach na tieto otázky spoznáš aj povesti o jednotlivých gemerských obciach, doplníš slová do strôf básní tunajších autorov alebo si precvičíš orientačné schopnosti na slepej mape. Lepší východiskový bod ako malú školu hrou v knižničnej záhrade asi len tak v Rožňave nenájdeš. 


Nemusíš sa však báť, že by ťa o čarovnom Gemeri informovali iba pasívne stojace panely. Náš región máme totiž v hľadáčiku vždy, keď tvoríme podujatia pre verejnosť. V prípade nášho knižničného festivalu pozývame miestnych remeselníkov, aby sa mohli pochváliť svojimi výrobkami. Počas stredovekého dňa v knižnici si zas pripravujeme prednášky na zaujímavé témy z histórie mesta i regiónu. Na ilustráciu, minulý rok nám historička rozprávala o kláštoroch a knižniciach, tento rok sme zas riešili tunajšie lekárne a lekárnikov. 


Celý minulý rok sa u nás tiež niesol v znamení odkazu gemerských spisovateľov. Odborníci z celého Slovenska nám priblížili ich tvorbu zo všetkých možných uhlov a šikovní študenti si vďaka exkurzii mohli prezrieť miesta, v ktorých sa doslovne písala lokálna i slovenská história. Tvoju pozornosť sa snažíme priebežne udržiavať tiež cez on-line kvízy na sociálnych sieťach. Dozvedieť si sa vďaka ním mohol/mohla napríklad o holokauste na Gemeri, jaskyniach Slovenského krasu, živote matematika Jura Hronca či o freskách v kostoloch na Gotickej ceste. Aj tento rok máme pripravené niečo nové, tak šup-šup, prehrab sa našimi profilmi na sociálnych sieťach. A možno opäť zistíš niečo nečakané.


Ako priblížiť gemerský región deťom? Skúšame to slovami aj nohami. Keď na Slovensku vyslovíš slovo rozprávka, akosi automaticky sa k nemu priradí osobnosť Pavla Dobšinského. Cez podujatie Čas kráľa rozprávok sa môže každý malý čitateľ a čitateľka dozvedieť zaujímavosti zo života tohto významného rodáka. Hravo a nenáročne. Podobným spôsobom sa snažíme upútať pozornosť školákov na krásy okolitej prírody. Už 20 rokov v spolupráci s pracovníkmi národného parku pripravujeme prírodovednú súťaž Za krásami Slovenského krasu. Súťažiaci z viacerých škôl v okolí za ten čas mohli navštíviť také čarovné miesta ako je Zádielska tiesňava, krasové polia v Gemerskej Hôrke či náučný chodník a jaskyňu v Jasove. V neposlednom rade sa s našim regiónom deti zoznamujú cez samotné knižky. Veď rozprávok a povestí o tunajších zámkoch, kaštieľoch a prírode nikdy nie je dosť, pravda?


Gemer, gemer, more. Mohlo by sa spievať v nejakej elektro-popovej piesni. Ako si mohol za tých pár minút zistiť, rozhodne vo vzťahu k nášmu regiónu nezaháľame. Rovnako po letnej prestávke pokračujeme s ďalšími časťami podcastu Knižnica od A po Z. Sleduj tak naďalej náš facebookový profil, knižničný blog a počúvaj podcast, v ktorom pomaly napredujeme abecedou až k rozprávkovému záveru.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s