Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Čo robiť s vypočítavými knihami?

Čísla sú pre nás všetkých akoby povinnou druhou abecedou života. Tak si to poďme zrekapitulovať. Stretneš sa s nimi už keď sfukuješ sviečky na narodeninovej torte. V podobe vreckového sleduješ to, ako rýchlo čísla môžu klesať a narastať. Medzi školskými lavicami ťa najviac potrápia základné číslovky v škále od 1 do 5. Keď prídeš do produktívneho veku, nastavíš si svoj, a neskôr možno aj, rodinný rozpočet, v ktorom cez číslice zisťuješ príjmy a výdaje. No a v "mladšom seniorskom veku" počítaš, koľko rokov, mesiacov či dní ti ostane do vytúženého odpočinku. Knihy sú na tom podobne. Tiež sa čísloviek nevedia počas celého knižného života zbaviť. Možno aj preto sme si práve takéto knihy vybrali do deviateho zadania našej knižnej výzvy Prelistuj sa rokom 2024.


Aby sme teda dodržali matematickú postupnosť, budeme sa v dnešnom článku pohybovať pekne od nuly až po...nekonečno? Uvidíme. V každom prípade veríme, že ťa ponuka našich kníh s číslovkou v názve zaujme. 

V čítaní rátajte s nami!

Prekvapivým zistením pri pátraní v našom knižnom fonde bolo, že sa číslovka nula najčastejšie spája s detektívnymi románmi. Či už ide o Bod nula od známej nórskej autorskej dvojice Jorna Liera Horsta a Thomasa Engera alebo o mafiánsku Štrnástu nulu talianskeho spisovateľa Enza Russa, napätie rozhodne nezostáva na nulovej úrovni. Dobrodružnú povahu tohto čísla potvrdzuje aj prvá časť detskej série o tajnom psovi Bellovi Bondovi s príznačným názvom Kto prenasleduje psa nula nula hav?

Jednotku si, aspoň čo sa týka početnosti, v našom katalógu uzurpovali série populárno-náučných kníh Bol raz jeden život a Bol raz jeden človek. Ich tvorca Jean-Charles Gaudin preniesol takýmto spôsobom dej obľúbených francúzskych animovaných seriálov na stránky kníh. Na rozdiel od nuly sa však jednotka častejšie objavuje pri knihách s romantickou tematikou. Na výber máš napríklad knihy americkej autorky Gayle Formanovej Iba jeden deň a Iba jeden rok. Hrdinami série romantických príbehov sú americká študentka Allyson a holandský herec Willem, ktorých náhodné stretnutie zaveje na 24 hodín do romantického Paríža. Rovnaký časový úsek má na svoje stretnutia vyhradená aj ďalšia dvojica literárnych hrdinov – Emma a Dexter. Ich spoločné strávený jeden deň v rámci dvadsaťročného deja románu Davida Nichollsa sa dočkal filmovej i seriálovej podoby.   

Romantiku či poznanie?

Knihy s číslom dva v názve taktiež nedostávajú v našej knižnici len druhoradú pozornosť. Veď taký Dominik Dán a jeho Cigaretka na dva ťahy bezpochyby patrí medzi slovenskú krimi klasiku. Ak by si kvalitnej slovenskej literatúry nemal stále dosť, môžeme ti ponúknuť Dva životy od Táni Keleovej-Vasilkovej, Dve mince nádeje Jany Pronskej či dvojicu milých hovoriacich medvedíkov Kiko jeden, Kiko dva v rozprávkovom príbehu z pera Tone Revajovej.

Sloboda vedomia, jednoduchosť a prázdnota mysle – tieto tri kroky k prebudeniu, a teda i k osvieteniu čitateľom ponúka známy mystik Osho v útlej meditačnej príručke. Väčší nepokoj, no zároveň viac romantiky prinesie do tvojho života prvý diel ľúbostnej ságy o grófskom rode Worthingtonovcov Tri týždne do svadby. Dielo americkej autorky Elly Quinn uchváti najmä tých návštevníkov knižnice, ktorí majú vycibrený vkus na historické romance. Oveľa temnejšiu históriu opisuje román Tri sestry od Novozélanďanky Heather Morrisovej. Skutočný príbeh Sloveniek Cibi, Magdy a Livi z Vranova nad Topľou poukazuje na silu rodinných vzťahov a nezlomnú vôľu prežiť. Číslovka tri môže rovnako spájať trio susediacich krajín. Dôkazom toho je zbierka rozprávok Tri mestá, v ktorej objavíš príbehy strašidielka Pipa z Bratislavy, psa Arka z Budapešti i vrabčiaka Čivka z Viedne. 

...ale deväť strán to nie je

Priaznivcom zdravého stravovania i uvedomelého narábania so sezónnymi surovinami nemusíme knihu Martina Rauscha Štyri ročné obdobia nejako bližšie predstavovať. Dôležitý odkaz pre našu psychiku zas ponecháva Miguel Ruiz v knihe múdrostí starého indiánskeho kmeňa Toltékov Štyri dohody. K osobnej slobode podľa Ruiza dopomáha uvedomovanie si moci slov, odosobnenie sa od činov druhých, priama komunikácia a snaha o čo najlepšie konanie. Rovnováhu do života môže prinavrátiť tiež zmena prostredia tak, ako sa to udialo psiemu hrdinovi knižky Gabriely Futovej. Štyri kosti pre Flipra potvrdzujú, že život na dedine má rovnaké čaro a prináša fúru nezabudnuteľných spomienok nielen pre domáce zvieratká, ale aj ich majiteľov. Taktiež izraelský prozaik Meir Shalev počas svojich Štyroch hostín prináša spomienky detského hrdinu, ktorému sa traja možní otcovia snažia priblížiť rozličné prístupy k životu. 

Tri možnosti čísla štyri

Na prstoch jednej ruky budeš môcť ešte stále vyrátať päť jazykov lásky od Garyho Chapmana. Bestseller z oblasti partnerských vzťahov, manželstva a výchovy detí na príkladoch skutočných dvojíc a rodín ilustruje neustálu potrebu pochopenia a pozornosti. Hlavná hrdinka románu americkej spisovateľky Rebeccy Serle O päť rokov si tiež zakladá na pevnom priateľstve. Dve ženy s dvomi protikladnými povahami sú však vystavené nečakane náročným životným skúškam. Napätie nechýba ani pri pátraní Slávnej päťky, ktorú vyskladala známa britská spisovateľka pre deti Enid Blyton. Tím v zložení troch súrodencov, ich sesternice a jej psa sa nebojí žiadnych tajomstiev a záhad, či už ide o ostrov pokladov, karavánu alebo tábor.  

Budeš ich vedieť spočítať?

Vedel/-a si, že náš mozog produkuje šesť látok, ktoré ti (z)menia život? Ako tvrdí švédsko-anglický spisovateľ David JP Phillips, práve ony ovplyvňujú naše rozhodovanie a činy. Otázkou teda podľa Phillipsa ostáva to, ako zo šiestich ingrediencií - dopamínu, oxytocínu, sérotonínu, endorfínu, kortizolu a testosterónu, namiešame správny kokteil k využitiu nášho plného potenciálu. Šesť príbehov v podobe šiestich rozličných svedeckých výpovedí podáva vo svojom detektívnom príbehu Matt Wesolowski. Možno ťa zaujme aj tým, že kriminálny román má formu prepisu podcastu. 

Kto vravel, že kokteily v knižnici nedostaneš?

Magickú silu sedmičky využila v plnej miere severoírska autorka Lucinda Rileyová. Sedem sestier a ich osudy v ôsmich rozličných knihách sú ešte vždy synonymom úprimnej čitateľskej hystérie a nadšenia z krásnej literatúry. Priaznivcom zlatého moku pri návšteve nášho oddelenia náučnej literatúry odporúčame, aby nezabudli na publikáciu Sedem chutí piva od obľúbeného televízneho kuchára Laciho Hornáčka. Zábavné veci sa v knihách dajú nájsť i na siedmom poschodí, najmä ak sa tam nachádza zverinec, podobný tomu z rozprávkovej knihy Petra Gajdošíka. V byte hlavnej hrdinky Dominiky okrem tradičných domácich miláčikov, mačiek a psov, nájdeš slimákov, opicu, ba aj chameleóna. 

Na osmičku s nádychom nekonečna môžeš potom najčastejšie natrafiť medzi svetovými románmi. Americká spisovateľka Shelby Van Pelt ťa presvedčí, že Šťastie má osem chápadiel. Upratovačka Tova a Marcellus, gigantický osmonoh, tvoria naozaj netradičnú ústrednú dvojicu v príbehu o sile dobra a vyrovnávaní sa s problémami so zdvihnutou hlavou, tromi srdcami i ôsmimi chápadlami. Od pobrežia ťa následne môže odlákať Osem hôr talianskeho autora Paola Cognettiho. Objavovanie kamarátstva v prostredí alpských štítov, opustených domov a strmých chodníkov je pritom rovnako srdečné a úprimné.  

Od osmičky k osmičke

Takýmto spôsobom by sme mohli v našom knižnom fonde postupovať ešte veľmi, veľmi dlho. Napriek zdanlivo obmedzujúcemu zadaniu nemusíš mať o nedostatok možnej literatúry strach. Nájdeš ju medzi trilermi (Deväť brestov, Deväť neznámych), leporelami (Desať malých dinosaurov, Desať malých šteniatok), textami piesní (Bolo nás jedenásť), historickými románmi (Trinásť vetrov), reportážami (Sto pod nulou), vtipmi (Tisíc a jeden vtip) či cestopismi (Tisíc a jeden čaj, S Júliou cez tisíc svetov) a mnohými ďalšími žánrami. Zapoj sa do našej knižnej výzvy a možno objavíš skrytý knižný poklad práve s číslovkou v názve.

Do konca roka 2024 ostávajú ešte tri čitateľské výzvy, ktoré sa ti budeme snažiť predstaviť v dostatočnom predstihu, aby si nám nakoniec nemusel/-a v decembri s nervozitou tancovať pred centrálnym pultom s odôvodnením, že sa to predsa nedá stihnúť. V najbližších dňoch pridáme na sociálne siete tiež informácie o výhrach, o ktoré môžeš zabojovať. Skús sa tak z času na čas pozrieť na náš facebookový profil, Instagram a sem na blog, kam zakaždým pridáme inšpirácie a informácie k nasledujúcej výzve Prelistuj sa rokom 2024. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit