Preskočiť na hlavný obsah

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac. 

Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo...

Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname!

Všetci čítali s radosťou

Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s názvom Čítanie s labkou. Sučka Nelly nie je v Gemerskej knižnici žiadnym nováčikom a jej uši si už vypočuli desiatky obľúbených rozprávok našich malých čitateľov. Za trpezlivosť sa taktiež dočkala chrumkavého honoráru. V knižničnom altánku sa vystriedalo viacero tried, pričom každého odvážneho čitateľa/čitateľku bolo počuť v celom areáli. 

Som Nelly. Počúvam ťa! 😊

V zelenom prostredí záhrady sa nám nestratili ani členovia a členky rožňavského Vojenského útvaru 8024, ktorí detským i dospelým návštevníkom ochotne priblížili svoju náročnú profesiu. Napriek sychravému počasiu sa všetkým záujemcom snažili odovzdať čo najviac informácií, od praktického opisu arzenálu až po prácu zdravotných tímov. Keďže si tento rok pripomíname 80. výročie od vypuknutia SNP, naše pozvanie prijali rovnako pracovníci zo svidníckej pobočky Vojenského historického múzea. Študenti stredných škôl sa okrem prednášky o tejto historickej udalosti mohli kúsku histórie dotknúť, a to sprostredkovane cez repliky vtedajšej zbraní, ktorých si svidnícki múzejníci priniesli neúrekom. 

Čulý ruch a bojovný duch pod javorom

Príjemnú spoločnosť počas daždivého dňa si v našej knižnici mohol zažiť vďaka šikovným miestnym umelcom, remeselníkom a organizáciám. Nádherné výrobky k nám priniesli p. Csuporiová, p. Gulykáš, p. Töröková, p. Gallová, Domov sociálnych služieb Jasanima aj Centrum pre deti a rodiny Dominika. Vybrať si si tak mohol/mohla zo širokej ponuky ručne vyrobených šperkov, tkanín, sviečok, kozmetických prípravkov, prútených košíkov či obrazov. Deti a dospelí sa s radosťou zdržiavali taktiež pri stánku kolegov z Baníckeho múzea, ktorí na chvíľku premenili naše prízemie na geologické laboratórium a všetkým nadšencom sprostredkovali hravou formou minerály a ich praktické využitie. Zlú náladu z prázdneho žalúdka sa nám podarilo u všetkých hostí festivalu eliminovať vďaka chutnému čerstvému pečivu z miestnej pekárne Baretka. Sme radi, že aj vďaka takémuto podujatiu sa opäť posilnila komunita šikovných Gemerčanov a dúfame, že sa k nám v budúcnosti opäť vrátia.

Remeselníci si ani v knižnici neoddýchnu

Slnko, ale hlavne úsmev a úžas na tváre našich detských čitateľov priniesol kúzelník Peter Šesták. Jeho magické vystúpenie spôsobovalo pravidelné nadšené výkriky, ktoré sa rozliehali po všetkých poschodiach knižnice. Čáry-máry teda neostali ukryté kdesi za regálmi, ale nadchli všetkých malých aj veľkých návštevníkov festivalu. Čo-to zo zákulisia svojho umenia nám pán Šesták odhalil, ale sľúbili sme, že to nikomu neprezradíme. 

A teraz nechám zmiznúť všetky upomienky!

Nielen úsmevy, ale hlavne duševný pokoj sa snažil všetkým prítomným pričarovať náš ďalší hosť Peter Szabo – psychológ a mentálny kouč. Poznať ho môžeš aj pod pseudonymom breathe1life, pod ktorým je aktívny na sociálnych sieťach. Počas svojej návštevy zaujal prítomných čitateľov teoretickými poznatkami, no najmä praktickými ukážkami a nácvikom správneho dýchania. Veríme, že všetci účastníci nášho podujatia s názvom Bezpečný prístav odchádzali s o čosi vyrovnanejšou mysľou a bohatším poznaním. 

Hlboký nádych pre lepší život

Festivalový večer nám svojou prítomnosťou spestrila úspešná slovenská spisovateľka Emily D. Beňová. Jej knihy s fantasy tematikou a erotické romány si hlavne medzi čitateľkami získali obrovskú popularitu a preto sa nemôžeme čudovať, že na besede s príznačným názvom Na zakázanej strane prevládalo ženské publikum. Sympatická spisovateľka z východného Slovenska nám porozprávala o svojich začiatkoch, čerpaní inšpirácie, o samovydávaní kníh, obľúbených postavách i budúcich plánoch. 

S úsmevom aj po dlhom dni

Dlhý festivalový deň sme netradične ukončili ochutnávkou čaju, ktorú nám sprostredkovala rožňavská Čajovňa večnej mladosti. Nespočetné priaznivé účinky tohto všeobecne obľúbeného nápoja tu asi ani vymenovať nemusíme. A keď sa k tomu všetkému napokon pridá ešte odborný výklad ochotných majiteľov čajovne, krajší záver pracovne nabitého dňa si už človek môže len ťažko predstaviť. 

Aj čaj je umenie!

Druhý ročník festivalu Záhrada plná kníh priniesol množstvo krásnych momentov pre všetky generácie čitateľov aj náhodných návštevníkov. Kde inde by si mohol počas jedného dňa stretnúť rozprávkového psíka, vojenský útvar, kúzelníka, autorku šteklivých románov i mentálneho kouča. Jedine v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. Ak ťa zaujíma, čo všetko sa u nás deje, sleduj naďalej tento blog, facebookový aj instagramový profil knižnice. Do skorého čítania!

Nových čitateľov už máme na muške!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit