Preskočiť na hlavný obsah

Slnko, sparno, knižnica...alebo ako sme prežili leto

Miešané nápoje, piesok pod nohami a bezstarostné vytváranie zásob vitamínu D. Takáto idyla v knižnici počas letných mesiacov určite nevládne. Hoci priznávame, že aj u nás máme o čosi menší ruch ako počas iných mesiacov roka. S aktivitami sme však rozhodne v júli ani auguste "nesekli" a tak ti v tomto blogu pripomenieme, čím žila knižnica počas leta 2024.

Okno do leta

Našou prioritou bolo samozrejme to, aby sme ti ponúkli čo najširšiu ponuku kníh na príjemné chvíle letného čítania. Stačilo sa len prelúskať on-line katalógom, alebo sa prísť schladiť počas rekordných horúčav do našich, predsa len o čosi chladnejších priestorov. U nás ťa potom vždy vieme oboznámiť s horúcimi knižnými novinkami, ktorých počas rekordne teplého leta pribudlo neúrekom. 

Mohol/-la si sa tak potešiť z nových románov od populárnej Lucindy Rileyovej, letných romancí z vydavateľstva Metafora, taktiež však i z pokračovaní obľúbených detektívnych sérií od Lisy Reganovej či Roberta Bryndzu. Veľa kvalitných titulov nám pribudlo aj od vydavateľstiev Lindeni, AbsyntTatran či Ikar. Na oddelení literatúry pre deti a mládež môžu naši najmladší knihomoli a knihomoľky nájsť nové diely série s malou zverolekárkou Julinkou, dobrodružné príbehy Zvieracích agentov alebo jedenáste pokračovanie obľúbeného Kapitána Bombarďáka. Hodnotné nové publikácie o sebapoznaní, emóciách a psychohygiene aj medziľudských vzťahoch máš už od leta k dispozícii tiež na našom náučnom oddelení. V rámci umenovednej literatúry sme ti sprístupnili napríklad biografiu lídra skupiny U2 Bona Voxa či príbehy a anekdoty o slávnych umelcoch v publikácii s názvom Od Donatella po Banksyho

Horúce knižné novinky rekordného leta

Keďže medzi naše úlohy smerom k čitateľom patrí tiež vzdelávanie, rozhodli sme sa tvojim mozgovým bunkám spestriť leto prostredníctvom dvoch on-line kvízov. Vzhľadom na 80. výročie Slovenského národného povstania sme ani my nemohli túto významnú historickú udalosť nechať na ľade. Naše náučné oddelenie si pre teba pripravilo počas desiatich týždňov desať otázok, ktoré ti poskytli viac informácií o tom, ako prebiehalo SNP v rožňavskom okrese. Povstanie v okolí si tak mohol/-la spoznať od oddelení nemocníc cez posluchové strediská zahraničného rozhlasového vysielania až po obec, ktorá si pre svoju revolučnosť vyslúžila prezývku "Malá Moskva". Mimochodom, malú výstavu s témou okrúhleho výročia SNP nájdeš na 1. poschodí našej knižnice do 30. septembra. Správne odpovede kvízu spolu s menami výhercov zverejníme už čoskoro na našom facebookovom profile, tak ho neprestávaj sledovať.

Keď leto už patrí histórii...

Druhú možnosť aktívneho oddychu sme ti ponúkli cez letný kvíz s názvom Splaš knihu na pláž!. V priebehu ôsmich letných týždňov si mal/-a možnosť získať vybranú knihu týždňa, ak boli tvoje odpovede na naše tri otázky správne. Zdrojmi správnych odpovedí pritom boli naše komunikačné kanály – profily na Facebooku a Instagrame, knižničný blog (ktorý práve čítaš 😁) a podcast Knižnica od A po Z. V podstate sme ti chceli pripomenúť, čo všetko sa v našej knižnici udialo od začiatku tohto kalendárneho roka. Výsledok? Osmička kníh má nové majiteľky a my veríme, že sme im týmto spôsobom aspoň o malý kúsok urobili leto krajším. 

Splašil si nejakú toto leto?

Pre vybranú skupinu našich najmenších čitateľov sa knižnica v lete opäť stala na okamih prechodným bydliskom. Dôvod? Chceli spoznať Knihy z druhej strany v dennom tábore s rovnomenným názvom. Od 12. do 16. augusta tak naša knižnica rozšírila svoje rady o 15 nových pomocníkov. Ich prítomnosť ste mohli zaznamenať najmä vďaka neustálemu pobehovaniu po schodisku a živému ruchu v knižničnej záhrade. Táborníci a táborníčky zistili niečo viac o starostlivosti o knihy, vyskúšali si kaligrafiu, vyrobili hlinené tabuľky, navštívili papiereň, no hlavne sa hýbali a spoločne zabávali. A čítali. 

Tábor bez knihy nie je tábor!

Pre všetkých detských čitateľov sme taktiež mali pripravenú letnú výzvu. Počas celých prázdnin nám mohli nakresliť svojho obľúbeného hrdinu z videohier. Za kresbu mohli získať zaujímavú odmenu. Momentálne sú kresby v procese hodnotenia a o pár dní by sme mali spoznať najšikovnejšieho výtvarníka alebo výtvarníčku nášho knižničného leta.

Ktorý je tvoj naj?

Olympijské leto sa v knižnici nemohlo zaobísť bez výstavy fotografií Športové triumfy Slovenska, ktorú k nám priniesol vedúci obrazovej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Michal Svítok. Zábery rozličných fotoreportérov z TASR-u nám pripomenuli všetky športové momenty, z ktorých sa slovenská verejnosť mohla za posledné roky tešiť. V rámci knižnice si si mohol tiež preštudovať knihy o okolitom prírodnom bohatstve. Tie boli súčasťou našej výstavky regionálnej literatúry na prízemí s názvom Príroda Slovenského krasu. 

Leto a šport patria k sebe

Ani počas letných mesiacov sme nezabúdali na seniorov v domovoch sociálnych služieb. Pripravili sme im podujatie Svet všetkými zmyslami, pomocou ktorého si mohli aspoň sprostredkovane dovoliť malú okružnú cestu po našej modrej planéte. Rovnakú možnosť mohli využiť žiaci letnej školy jednej z rožňavských základných škôl. Dúfame, že sa všetkým účastníkom takýto test ich zmyslových buniek páčil. 

Leto pre nás bolo zároveň možnosťou na menšie presuny v našich knižničných fondoch na jednotlivých oddeleniach. Napríklad motivačnú literatúru a reportážne knihy už momentálne nájdeš v samostatnom regáli v čitárni na prízemí knižnice. Zopár stovák kníh sme zas poposúvali, aby sme ti orientáciu v našej knižnici uľahčili. Ak by si v nich bol napriek tomu stratený/-á, pokojne sa na nás obráť. 

Nové zátišie v knižničnej čitárni

62 skutočne letných a prázdninových dní utieklo neskutočnou rýchlosťou. My ti však teraz sľubujeme, že sa v knižnici ani počas posledných štyroch mesiacov roka 2024 nudiť nebudeš. Sleduj preto naše profily na Facebooku, Instagrame, webovú stránku a tento blog, aby si zostal naďalej informovaný o všetkom dianí v Gemerskej knižnici. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s