Preskočiť na hlavný obsah

Čo sme ukryli medzi riadky?

Počas tohto roka ťa mohli pri návšteve našej knižnice zaujať ruky vytŕčajúce z našich políc. Týmito zábavnými záložkami sme ťa chceli upozorniť na prebiehajúcu literárnu súťaž Ukryté medzi riadkami. Súťaž prebiehala v troch kolách v priebehu celého roka. Aké literárne poklady sme ukryli na oddelení pre deti a mládež? To zistíš v nasledujúcich odsekoch.

V týchto knihách si mohol nájsť správne odpovede!


Margita Ivaničková: Pyžamkáči

Za všetko, čo sa dočítate v tejto knižke, môže jedno pyžamko. Sú na ňom vytlačené zvieratká a šašo. Kým predškolák Damián spí, pyžamkové postavičky pyžamkáči ožívajú. Ktovie, ako vedia o všetkých Damkových starostiach, ale prezrádzajú mame a ocovi, ako chlapčekovi pomôcť. Damián chodí do škôlky nerád, ale keď počúva rozprávky o pyžamkáčoch, vždy cestou zabudne plakať. Pyžamkáči sú jeho dobrí kamaráti  prečo sa však stratia práve vtedy, keď sa z predškoláka stáva prvák?

Naše otázky zneli takto:

Ako hovoria o susedovom vlčiakovi, že je...?

Akú rozprávku vraj baby môžu premietať slonovi na veľké uši?

Správne odpovede boli tie, že susedov vlčiak je značkový a na veľké uši slona by premietali rozprávku O troch kozliatkach. Odpovede skrývala kapitola Uši ako žehličky na strane 26.


Ivana Auxtová: Červený vírus a kučeravý Sebastián

Desaťročný Sebastián sa s mamou presťahuje do neznámeho mestečka Pomykovo. Zisťuje, že nič sa nedeje náhodne. Život v Pomykove je napínavé reálne aj virtuálne dobrodružstvo. Malí usmievaví roboti Maluroti, veľký ryšavý Filip a bystrý Oliver patria do neobyčajného sveta mesta a školy na Červenom kopci. Jedného dňa sa všetci nakazia akýmsi počítačovým vírusom a nič už nie je ako predtým. Dá sa s tým niečo robiť? Dá sa to vyliečiť? Čo je to za vírus, odkiaľ sa vzal a prečo?

Naše otázky zneli takto:

Čo šepla Ela na otázku čo sa včera stalo, čím sú nakazení roboti?

Čo nečakane zahlásil Filip, keby si dnes urobili?

Odpoveďami bol červený vírus a "no school" deň. Správne odpovede si mohol/mohla zistiť v kapitole Ďalší deň v škole, na strane 050.


Marek Vadas: Rozprávky z čiernej Afriky

Rozprávky z čiernej Afriky prinášajú príbehy z tajomného kontinentu plného chudoby, ale hlavne krásy a záhad. Mýty a rozprávky, ktoré vznikali v oblastiach južne od Sahary, plnili množstvo dôležitých úloh. Pôvodní obyvatelia čierneho svetadielu nepoznali písmo, ale o to viac si vážili slovo. Ich rozprávania v sebe niesli múdrosť predkov i celú históriu a kultúru.   

Naše otázky zneli takto:

Kam a prečo chodievali dvaja bratia každý deň?

Ktorému bratovi napokon nedávali vôbec jesť?

Bratia chodievali na rybačku, aby zabezpečili potravu pre svojich rodičov, ktorí boli starí a nevládni. Jesť nedávali bratovi Hlupákovi. Správne odpovede sa nachádzali v kapitole Chytrák a hlupák na strane 138.


Enid Blyton: Slávna päťka. V karavane

V cirkuse býva vždy zábava. Teda v takom normálnom, lenže nie každý cirkus má za úlohu rozosmievať deti a ohúriť ich rodičov. V najnovšom príbehu Slávnej päťky sa Julian, Dick, George, Anne a Tim vyberú na výlet v obytnom prívese. Je to zábava a deti sa tešia na nové dobrodružstvá. Už samotná cesta je vzrušujúca. No oveľa rýchlejší spád ich výlet naberie, keď sa na ceste stretnú so zvláštnym cirkusom. Na vlastnej koži sa totiž presvedčia, že nie všetci klauni sú tu na to, aby vám vyčarovali úsmev na tvári.   

Naše otázky zneli takto:

Kam sa priblížili karavany?

Čo bolo rozmiestnené do obrovského kruhu?

Karavány sa blížili k cirkusovému táboru a do obrovského kruhu boli rozmiestnené pestrofarebné maringotky. Tentoraz boli odpovede ukryté v kapitole Cirkusový tábor a Nobby na strane 45.


Alena Penzešová: Prešibané dvojčatá (Záchodová špecialita)

Janko s Jakubom konečne vymysleli super plán, ako sa pomstiť svojim najväčším nepriateľom a triednym grázlom Mišovi a Tomášovi. Pripravia im čokoládovú záchodovú špecialitu. Čo však čert nechce, Mišo sa o tom dozvie a celá vec nakoniec vypáli úplne inak…   

Naše otázky zneli takto:

Ako zdraví Janka sused Roman odvtedy, čo bol v telke?

Akú má Janko školskú tašku?

Sused Roman zdraví Janka odvtedy, čo bol v telke: „Ahoj, veselý chlapec." Jankova školská taška je fialovo-zelená s kvietkovanou potlačou. Odpovede si mohol/mohla nájsť v kapitole Záchodová špecialita na strane 21.


Elena Fortúnová: Celia (Celiine výmysly) 

Viete, deti, že aj v Španielsku žijú takí istí nezbedníci a lapaji ako u nás? Vyvádzajú kadejaké kúsky, robia neplechu, fantazírujú a vymýšľajú si. Patrí medzi nich aj sedemročné dievčatko Celia, ktorá má ustavične zaneprázdnených rodičov, prísnu vychovávateľku a hromadu voľného času, čo zapríčiňuje, že sa od nudy a bujnej fantázie stáva strojcom neuveriteľných udalostí.    

Naše otázky zneli takto:

O akú vec poprosila Celia Pannu Máriu (čo Celia potrebovala)?

Čo Celii daroval ocko na meniny?

Celia prosila Pannu Máriu o kvapkadlo. Ocko jej na meniny daroval auto. Odpovede bolo potrebné hľadať v kapitole Zázrak na strane 79.

Literárne poklady mohli hľadať aj dospeláci. O tom, aké knihy sme im pripravili sa dočítaš v nasledujúcom blogu.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s