Preskočiť na hlavný obsah

Skryté literárne poklady aj pre dospelých

V priebehu roka 2023 ťa mohli pri návšteve našej knižnice prekvapiť ruky vytŕčajúce z našich políc. Nemusíš si predstavovať žiadne hororové scény. Takýmto originálnym spôsobom sme ťa chceli upozorniť na prebiehajúcu literárnu súťaž Ukryté medzi riadkami. Súťaž prebiehala v troch kolách počas celého roka. Aké literárne poklady sme v našich regáloch poskrývali? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.


Do II. kategórie sa mohli zapojiť všetci naši čitatelia a čitateľky vo veku od 16 rokov až... po vek, v ktorom sa človeku chce ešte stále čítať s porozumením.

Katarina Durica – Mestské líšky

Spisovateľka Katarina Durica vyrastala v Šamoríne. Pracovala ako sprievodkyňa na Blízkom východe i Afrike, nakrúcala v ženskej väznici. V súčasnosti žije s manželom a tromi deťmi v Bruseli.

V knihe Mestské líšky zavedie svojich čitateľov do navonok neviditeľného sveta: do sveta moci, zraniteľných žien, kompromisov a rebélie. Autorkin nový román je vzrušujúcim kriminálnym príbehom troch žien, ktoré bojujú a hľadajú si svoju cestu životom.

Matky a prostitútky, diplomati a kupliari, slúžky a hľadačky šťastia. Kto by povedal, že spoja Budapešť, Brusel a Gemer?

Naša otázka znela: Ako sa volajú hlavné predstaviteľky románu Mestské líšky?

Román sprostredkúva dianie z pohľadu troch žien  Timey, Andrey a Kláry.


Putovanie po Stredozemi (Ilustrovaný cestopis od Vreckán až po Mordor)

Existuje veľa máp Stredozeme. Tie úplne prvé vytvoril jej autor J. R. R. Tolkien, pretože cítil potrebu zakresliť cesty a chodníčky, ktorými sa uberali jeho postavy. Čitatelia majú vďaka tomu pocit, že Stredozem je skutočná a autor ju osobne navštívil...

Autor cestopisu Putovanie po Stredozemi zavedie čitateľa prostredníctvom svojich kresieb a textov na rozmanité miesta z Tolkienových príbehov ( Pán prsteňov, Hobit…) a uvedie ho do centra udalostí. Predstaví nám slávne bitky z rôznych vekov sveta, stratené kráľovstvá a prastaré mýty, a tiež miesta, ktorých existenciu Tolkien iba naznačuje.

Keďže autor knihy Putovanie po Stredozemi je rovnako dobrý ilustrátor a dizajnér ako rozprávač, jeho kresby sa harmonicky dopĺňajú s postrehmi a komentármi k Tolkienovým príbehom. Čitateľa tak aj vďaka nim čaká nezabudnuteľná púť po Tolkienových čarovných krajinách…

Naša otázka znela: Ako sa volá ilustrátor, dizajnér a rozprávač ( autor ) knihy Putovanie po Stredozemi?

Ak si tipoval, že autorom knihy je John Howe, tvoj tip bol správny! 😀 


Peter Holka Normálny cvok 

Slovenský spisovateľ tvorí pre dospelých aj pre mládež už 50 rokov. Najväčší  ohlas spomedzi jeho kníh má však jednoznačne spoločenský román Normálny cvok z roku 1993.

Normálny cvok je príbehom mladého chlapca, vyrastajúceho v slušnej rodine. Jeho smolou je však to, že sa zaľúbi do nesprávneho dievčaťa. Prvá veľká láska nádejného basketbalistu roztočí kolotoč problémov, ktoré ho dostanú až za brány polepšovne.

Mladý Cvok je pre svoju drogovo závislú priateľku Dorotu schopný urobiť čokoľvek. Kradnúť z chaty rodičov či dokonca aj vyliezť na stĺp verejného osvetlenia. Týmto nezvyčajným spôsobom sa dozvie tiež identitu Dorotinho milenca.

Naša otázka znela: Čo si myslíš, kto by mohol byť Dorotin milenec?

Správnou odpoveďou bol v tomto prípade otec samotného Cvoka.

U nás v knižnici sa stále snažíme vymýšľať niečo kreatívne aj vzdelávacie. O výzvach a súťažiach ti preto dáme s predstihom určite vedieť tu a rovnako aj na našich sociálnych sieťach – Facebooku aj Instagrame


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s