Preskočiť na hlavný obsah

Naj knihy roka 2023: Deti chcú byť zdravé ako drak

Nielen Vianoce sú časom rozprávok a príbehov o kamarátstve. Môžeme povedať, že na našom oddelení pre deti a mládež sú tieto témy v kurze po celý rok. Čo si naši najmenší čitatelia vyberali z políc a regálov najčastejšie? 10 správnych odpovedí nájdeš v pokračovaní blogu.

Kam sa schovali TOP knihy?

Najčítanejšie knihy na oddelení pre deti a mládež

Hygiena a zdravie musí byť na prvom mieste. Tak túto pravdu sa snažili rodičia našich čitateľov atraktívnou formou priblížiť "ratolestiam" cez knihu českej autorky Štěpánky Sekaninovej Ako byť zdravý ako drak!. Bývalá reportérka Českej televízie na 26 stranách približuje deťom to, ako by mal vyzerať ich bežný deň. Knižku navyše dopĺňajú nádherne pestrofarebné ilustrácie Veroniky Zacharovej a keďže je hlavným hrdinom drak, nemôžeme sa čudovať 1. miestu v našej TOP 10.  


Popri výchove k fyzickej čistote sa nemá zanedbávať ani tá duševná. Dobrotivé rozprávky na 2. mieste nášho rebríčka sú toho jasným dôkazom. Hrdinovia zo sveta zvierat v 10 príbehoch pútavo približujú detským čitateľom lásku, rodinu a priateľstvo. Dinosaury sú vo svete detskej literatúry stálicou. Potvrdzuje to aj 3. miesto knihy Dinosaurí lunapark v našej TOP 10 kníh z oddelenia pre deti a mládež. Kniha okrem farebných ilustrácií disponuje aj tlačidlami so zvukmi jednotlivých dinosaurov, a tak u detí boduje aj napriek tomu, že od jej vydania prejde onedlho 30 rokov.

Krásne ilustrácie sú v prípade detských kníh polovicou úspechu. Aj Tajomný les britskej autorky nemeckého pôvodu Sandry Dieckmannovej to potvrdzuje. Ak je teda vonku nečas, môžu sa deti inšpirovať práve prechádzkou po jej kreslenom lese. Takto sa rozhodli v priebehu minulého roka viacerí naši čitatelia a Tajomný les bol 4. najpožičiavanejšou knihou. Vďačnou témou detských kníh sú aj animované seriály. Jedným z momentálne najpopulárnejších je Bing a preto nás 5. priečka publikácie Bing ľúbi Flopa ani veľmi neprekvapila. Takisto je na tom aj animovaný megahit Labková patrola. Príbeh Dobrú noc, labky! na motívy obľúbeného seriálu preto ani nemohol chýbať medzi našou TOP 10, v ktorej mu patrí 8. miesto

Pre úplne najmenších čitateľov, ktorým písmenká ešte tak veľa nehovoria, je najväčším zážitkom z knihy akýkoľvek interaktívny prvok. Plyšový Medvedík požiarnik preto trávi počas roka viac času mimo našej knižnice ako v nej. Naši malí návštevníci však radi zisťujú aj to, ako sa správajú skutočné zvieratká. Pomáha im v tom aj česká spisovateľka Radka Píro cez knihu Prečo majú opice dlhé chvosty, vďaka ktorej sa netradičné fakty zo zvieracej ríše naučia hravou formou.

Knižné série potešia školákov rovnako ako dospelých čitateľov, navyše vytvárajú pozitívne čitateľské návyky. Dobrým príkladom sú dve obľúbené série pre detských čitateľov Smradi a Denník odvážného bojka. V našej TOP 10 najpožičiavanejších kníh sa objavili obe. Humorný príbeh na pokračovanie z pera austrálskeho spisovateľa Aarona Blabeyho s názvom Smradi. Epizóda 3. Chlpáčikova pomsta  si získal srdcia prváčikov po celom svete a siedme miesto v TOP 10 našej knižnice. Podobne je na tom aj Jeff Kinney so svojím dielom Denník odvážneho bojka. Jeho 8. pokračovanie To je ale smola uzatvára desiatku najpožičiavanejších detských kníh.  

Aj v tomto týždni budeme pokračovať v predstavovaní najpožičiavanejších kníh jednotlivých oddelení. Ktoré knihy najčastejšie chýbali na našom hudobnom oddelení? To zistíš v nasledujúcom blogu. 

Objavila sa medzi dnešnými TOP knihami aj nejaká tvoja obľúbená? Daj nám vedieť do komentárov sem alebo na našom profile na Facebooku.  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit