Preskočiť na hlavný obsah

Naj knihy roka 2023: Hudobné legendy ožili na stránkach

Našou malou knižničnou oázou pre všetkých milovníkov umenia je hudobné oddelenie. Ak ho navštíviš, získaš prehľad o tajomných maľbách, rockových hviezdach či najznámejších filmoch. Inšpiráciu ti môže poskytnúť aj nasledujúci rebríček TOP 10 kníh minulého roku. 

Kde sa spolu stretnú Žbirka, Duchoň a Lasica? Na hudobnom oddelení!

Najčítanejšie knihy na hudobnom oddelení 

Kto chce poznať životné osudy obľúbených spevákov a hercov? Zdá sa, že naši čitatelia sú v tomto prípade naozaj tou správnou odpoveďou. Do TOP 10 najpožičiavanejších kníh sa dostalo hneď 8 takýchto knižných titulov. Na prvých priečkach pritom naše obľúbené spevácke a herecké hviezdy uštedrili tým svetovým debakel. 

Najpožičiavanejšou knihou hudobného oddelenia bol životopis Miro Žbirka zblízka. Český autor Honza Vedral v pôvodnom vydaní knihy z roku 2016 zaznamenáva najtvorivejšie obdobie života slovenského popového speváka. Prepája ho aj s udalosťami v Žbirkovom osobnom živote. Môžeš tak pútavou formou prísť na to, ako sa z bratislavského chlapca stal kultúrny fenomén. Miro Žbirka sa v našom zozname objavil ešte raz, a to na 6. mieste s vlastnou knihou Čo bolí, to prebolí



Keď sa spomína meno Mira Žbirku, akosi automaticky nám k nemu mozgové závity priradia aj Mariku Gombitovú. Autobiografia Úlomky spomienok zachytáva úprimnú výpoveď slovenskej speváčky o jej neľahkom životnom osude, sláve, úspechoch aj pádoch. Čitateľ má taktiež možnosť zistiť dôvody, pre ktoré sa na dlhšie obdobie stiahla z verejného života. Na 3. mieste našej TOP 10 kníh môžeme nájsť ďalšiu osobnosť slovenskej kultúry  Milana Lasicu. Knihu Všetko o mojom otcovi tvoria neformálne rozhovory, ktoré s ním viedla jeho dcéra Hana v rodinnej atmosfére. Lasica sa s dcérou porozprával o osobných vzťahoch, ako aj o stretnutiach s ľuďmi, ktorí mu zmenili život. 

Slovenská popová hudba je fenomén, pútajúci neustálu pozornosť. Dedukujeme to na základe nášho rebríčka. 4. najpožičiavanejšou knihou bol príbeh legendárnej skupiny s názvom Elán: rock na život a na smrť od českého autora Milana Tesařa. Kniha z roku 1992 vznikla v období najväčšej popularity Elánu a mapuje spomienky jednotlivých členov na významné míľniky ich vtedajšieho hudobného pôsobenia. Posledný bohém Silvie Lispuchovej a Aleny Horváthovej-Čisárikovej zas môže zamerať tvoju pozornosť na rozporuplný život Karola Duchoňa. V knihe dvoch novinárok naňho spomínajú obe manželky, dcéra i veľké množstvo ďalších hudobníkov a speváčok. 

Výraznou postavou hudobného sveta je aj spevák skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson. V publikácii Čo robí tento gombík? sa britský metalista rozpomínal na 50 rokov svojej speváckej kariéry skupinovej aj sólovej. Medzi TOP 10 najpožičiavanejších kníh sa dostal taktiež životopis Jaro Filip: človek hromadného výskytu od slovenského publicistu Mariana Jaslovského. Napriek tomu, že od vydania knihy už uplynulo viac ako 20 rokov, čitateľov neprestáva udivovať spektrum rôznorodých činností, ktorým sa Filip venoval.

Z množstva návodov a príručiek našich čitateľov najviac oslovila kniha Bryana Petersona Naučte se fotografovat dobře. Príručka rozoberá základné fotografické pojmy ako kompozícia, detail či expozičný čas a chce ich zrozumiteľne posunúť aj k tým menej technicky zdatným čitateľom. Dlhodobo sú v obľube aj ľudové motívy a folklórna hudba. Do desiatky najviac požičiavaných kníh sa vďaka tomu dostal aj notový Veľký spevník najznámejších ľudových piesní od Vladimíra Dobruckého, a to na 9. mieste. Spevník spolu obsahuje 175 piesní pre spev, keyboard aj gitaru.

Takto sa nám vyskladala desiatka najpožičiavanejších titulov hudobného oddelenia. Zdá sa ti, že v nej nejaká z tvojich obľúbených osobností chýba? Vieš o nových knihách, ktoré by nemali chýbať v našej knižnici? Zdieľaj s nami svoje tipy v komentároch pod týmto blogom či na našom facebookovom profile. V poslednom zo série blogov o naj knihách za rok 2023 sa dozvieš niečo viac o publikáciách z regiónu.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit