Preskočiť na hlavný obsah

Od srdca k srdcu: Ako prebiehal valentínsky týždeň v knižnici

Majú knihy a láska niečo spoločné? U nás v knižnici sme o tom presvedčení. Veď deň zaľúbených a Medzinárodný deň darovania kníh pripadajú na rovnaký deň – 14. február. Náhoda? Nemyslíme si. Preto sme si pre všetkých našich čitateľov pripravili rôzne zaujímavé podujatia, ktoré ti v krátkosti predstavíme.

Všade samé srdiečka! Ale od srdca :)

Už od začiatku valentínskeho týždňa sme pre našich čitateľov vytvorili výstavku inšpirovanú romantickými príbehmi z celého sveta pri centrálnom pulte. Niektoré z nich sa dočkali aj filmovej podoby. Poznáš napríklad Zápisník jednej lásky od amerického spisovateľa Nicholasa Sparksa? Noah prostredníctvom udalostí, zachytených v denníku, pripomína ťažko chorej manželke Allie to, ako sa k sebe dostali. Podobný spätný pohľad na život plný lásky ponúka aj Červený zápisník od švédskej autorky Sofie Lundbergovej, tentoraz ale zo ženskej perspektívy. Humornejšie podanie ľúbostnej témy ponúka britský komik Nick Spalding v dvojdielnej sérii kníh Láska, kde si? a Láska a bezsenné noci. Podobné knihy v našej knižnici nenájdeš iba na Valentína, takže ak si potrebuješ doplniť mesačnú dávku romantiky, kedykoľvek sa po ne zastav.

Ktorú z nás si vyberieš?

Lásku k literatúre si mohol tiež dokázať darovaním kníh nám alebo našim čitateľom. Viacerí čitatelia, rovnako však aj noví návštevníci, túto možnosť využili. Dodatočne ďakujeme všetkým tým, ktorí sa rozhodli dať svojim knihám nový domov a sľubujeme, že sa dostanú do správnych rúk. Aj my v knižnici sme sa rozhodli obdarovať knihami našich hostí. Počas Valentína k nám totiž prišlo množstvo deti zo škôl v okrese. Tie si okrem knižiek odniesli aj príjemné zážitky z rozličných zaujímavých úloh a netradičných kvízov či vlastnoručne vyrobenú Valentínku. 

Valentínky sa dostali do správnych rúk

Jedným z najlepších darčekov, ktoré ste mohli pre svojho najbližšieho/svoju najbližšiu pripraviť, bola spoločná registrácia v našej knižnici. U druhého/druhej z vás sme to s radosťou urobili zdarma. Máte tak príležitosť dostať sa spolu k novým vedomostiam a rozvíjaniu vlastnej fantázie aj slovnej zásoby. Sme radi, že viacero párov túto možnosť využilo a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia.

Valentínsky deň je rovnako šancou na príjemne strávený večer v spoločnosti najbližších. K takejto príležitosti je potrebné sa náležite pripraviť. U nás v knižnici sme sa rozhodli umožniť ti prejsť kozmetickou STK  príznačne sme ju nazvali Valentínska kontrolka lásky. Okrem zmeny imidžu tak naše čitateľky zažili aj pekné dopoludnie v milej ženskej spoločnosti. 


Aby sme podporili romantickú atmosféru, pripravili sme si pre všetkých našich valentínskych návštevníkov aj malé nenáročné aktivity. Veď poskladať si papierové srdiečko či podeliť sa s nami o najobľúbenejšiu romantickú skladbu stíhaš bez problémov aj pri zhone pracovného týždňa. Zamilovanými piesňami a zaujímavosťami zo života ich interpretov sme sa rozhodli rozveseliť aj našich vzácnych hostí z miestneho zariadenia pre seniorov. Týmto pekným stretnutím sa náš valentínsky týždeň zavŕšil.

Ktorá je tá tvoja NAJ?

Týždeň plný srdiečok a ľudskej blízkosti je za nami a pomaly sa k nám zakráda marec. Mesiac, v ktorom si asi len tak ľahko nevydýchneme. Čo všetko máme pre teba pripravené? Sleduj tento blog, náš Facebook aj Instagram a čoskoro sa dozvieš viac.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí. Zatvorené? Ale kdeže... Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac. Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀 V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mo

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit