Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Začni rok na začiatku

Aj my sa tento rok pripájame k množstvu čitateľských výziev, ktoré vznikajú vo svete aj na Slovensku. Podarilo sa ti už do nejakej podobnej zapojiť? Ak je tvoja odpoveď nie, radi ti vysvetlíme, akým spôsobom bude naša výzva s názvom Prelistuj sa rokom 2024 prebiehať.

Pridaj sa a prelistuj sa s nami týmto rokom

V skratke ti priblížime celý proces. Nie je to nejaká veľká veda. Prídeš k nám do knižnice, kde si môžeš vyzdvihnúť zadanie čitateľskej výzvy. V zadaní sa nachádza 12 rozličných tematických podmienok. Ak chceš byť úspešným riešiteľom/riešiteľkou musíš splniť aspoň polovicu z nich, teda šesť rozličných podmienok = šesť rôznych kníh. Našu výzvu musíš absolvovať do 30. novembra 2024. V decembri budú mať všetci úspešní účastníci možnosť vyhrať zaujímavé ceny.


Ako taká tematická podmienka vyzerá? Princíp ti predstavíme na prvej zverejnenej výzve. Máš si prečítať prvý diel nejakej knižnej série. Prečítanú knihu ti do zadania zapíšeme po jej vrátení a pridáme našu pečiatku a dátum. Týmto spôsobom následne zapíšeme do tvojho zadania každú knihu, ktorej tematickú podmienku splníš. Do konca novembra nám zadanie odovzdáš, my ho skontrolujeme a potom ti už len ostáva čakať, či sa v priebehu decembra 2024 ozveme s radostnou správou.

Takto znie naše prvé zadanie

Prečo začíname s prvým dielom knižnej série? Dôvod je celkom jednoduchý. Keďže sa začiatok roka tradične spája s vytvorením si správnych návykov a dodržiavaním predsavzatí, chceme k príjemnému  čitateľskému – návyku priviesť aj teba. Čítanie knižných sérií sa možno zdá ako časovo náročný záväzok, taktiež však môže byť aj zárukou zmysluplne strávených chvíľ a šťastného čakania na ďalšiu časť. 

Veď si len spomeň, ako si hltala všetky časti Anny zo Zeleného domu, alebo si sa s kamarátmi nadchýnal novými dobrodružstvami Winnetoua. Tí z nás, ktorí si nikdy neprečítali Harryho Pottera či Pána Prsteňov, sa v spoločnosti zarytých fanúšikov cítia stratení ako v povestnej španielskej dedine. Knižné série vytvárajú osobitné svety. Môžeš na ne časom zabudnúť, ale aj tak sa pri stretnutí s podobným nadšencom neubrániš spomienkovému optimizmu. 

Dôkazom popularity knižných sérií u čitateľov bol aj náš rebríček najpožičiavanejších kníh za minulý rok. Čísla v tomto prípade hovorili samy za seba. Veľkému úspechu sa teší osemdielna séria Sedem sestier od severoírskej autorky Lucindy Rileyovej, v ničom však nezaostávajú ani severskí majstri detektívok ako Lars Kepler, Stefan Ahnhem či Camilla Läckbergová. Aj slovenské autorky a autori nie sú tým svetovým nič dlžní, veď knižné série Hany Repovej či Emily D. Beňovej vidíme častejšie na kontách čitateľov, než v našich regáloch. O absencii najnovších diel Dominika Dána či Juraja Červenáka sa už ani nemusíme rozprávať.  

Viacdielne vydania sa však nemusia objavovať výhradne len pri krásnej literatúre. Priaznivcov cestopisov určite teší, keď vidia, ako dopĺňame sériu Martina Navrátila Okolo sveta či Dobrodruha na cestách od Jozefa Terema. Podobne môžeš natrafiť aj na desaťdielnu sériu Doby jedovej od rozličných autorov, ktorá ťa prevedie svetom moderných civilizačných chorôb a možnými spôsobmi ich liečenia. V prípade, že pri tom všetkom vyhladneš, možno ťa zasýtia zdravé recepty z knižnej série Slovegán od Nikolety Kováčovej.

Aby sme našich detských čitateľov neodradili, prezradíme, že aj pre nich pripravujeme podobnú výzvu. Začať by sa mala už budúci mesiac. Pre viac informácií sleduj náš Facebook, Instagram aj tento blog

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s