Preskočiť na hlavný obsah

To najnovšie o našom regióne alebo Gemer v knihách z roku 2023

Šport. Folklór. Kultúra. Turistika. Všetky tieto témy je možné nájsť v najnovších knihách o gemerskom regióne. Ich stručný prehľad ti prinášame v nasledujúcom blogu.

V predchádzajúcich článkoch sme ti postupne predstavili najpožičiavanejšie knihy našich oddelení za rok 2023. Jedno sme však zámerne obchádzali. Naše oddelenie regionálnej literatúry a bibliografie ti vlastne knihy na domov ani požičať nemôže. Naopak, ty musíš prísť k nim. Jednou z úloh regionálnej knižnice, ako je tá naša, totiž ostáva vytváranie fondu informácií o konkrétnom regióne, ak sa ho rozhodneš spolu s nami bližšie objavovať. Aj v posledných mesiacoch k nám pribudli zaujímavé publikácie z Gemera, o ktoré by sme sa s tebou radi podelili. Výber z najnovších kníh sme vytvorili s našou kolegyňou bibliografkou Valériou Šofrankovou Pulenovou.

Pripravený na Betliar?

Betlér és az Andrássyak

V okolí Rožňavy nenájdeš lákavejšiu turistickú atrakciu než betliarsky kaštieľ.  Jeho históriu ti vie atraktívne priblížiť aj publikácia historikov umenia Beatrix Basicsovej a Júliusa Barcziho z roku 2022. Betlér és a Andrássyak prepája poznatky o kaštieli s históriou rodu Andrássyovcov, ktorým táto kultúrna pamiatka patrila. Vďaka bohatému archívu replík tamojších malieb, kópií historických dokumentov ako aj aktuálnych fotografií kaštieľa, rýchlo nadobudneš pocit, že si na jeho prehliadke aj s kompletným odborným výkladom. Pre každého nadšenca histórie je to potom jednoznačne dôvod na to, aby sa na chvíľu zastavil aj u nás v knižnici.

História turistiky v Dobšinej

Čo sa dá stihnúť za jedno storočie? Napríklad množstvo turistických zájazdov. Dôkazom je publikácia autorky Štefánie Šarkányovej, ktorá ti na viac ako 150 stranách dáva do pozornosti rozvoj turizmu v Dobšinej a jej okolí. Môžeš sa tak dozvedieť o tom, ako vznik ciest a hostincov podnietil rozkvet gemerskej turistiky. Dôležitým prvkom boli tiež spolky, v ktorých sa počas celého 20. storočia združovali nadšenci okolitej prírody. Ak by si chcel vedieť ako vyzerali korčuliarske slávnosti v Dobšinskej ľadovej jaskyni či spoznať bližšie život dobšinských horolezcov, tak si k nám príď túto knihu jednoznačne pozrieť.

Dobšinskú turistiku nájdeš aj v Rožňave!

Rejdová : tradičná svadba

Ktorá udalosť je opradená rozličnými rituálmi a spomína sa na ňu celý život? Presne tak, na našom oddelení regionálnej literatúry máme aj knihu o svadbe. A nie hocijakej, ale priamo rejdovskej. Autori Ján Kolesár a Alžbeta Lukáčová rozobrali túto dôležitú životnú udalosť na viac ako 300 stranách do najmenších detailov. Od života mládeže, záletov cez pytačky a ohlášky až po priebeh samotného svadobného dňa ťa tak sprevádzajú spomienky, autentické fotografie a piesne z regiónu. Keďže svadba bola udalosťou pre celú obec, táto kniha ti poskytne podrobný obraz o tom, ako to v Rejdovej vyzeralo. Navyše si môžeš pomocou QR kódu aj spomínané svadobné piesne prehrať vo svojom mobile. Toto prepojenie tradície a budúcnosti si jednoducho nenechaj ujsť.

Rožňava : Sto rokov telovýchovy a športu

Aj komplexná publikácia Juraja Králika rozoberá storočné časové obdobie. Pozornosť je obrátená na roky 1845 až 1945 a všetky športové aktivity, ktorými Rožňava v týchto rokoch žila. Kniha prepája úctu k tunajšej histórii s láskou pre šport, čím vzniká unikátne dielo, ktoré čitateľa prevedie storočnicou futbalových zápasov, telovýchovných spolkov a života Rožňavčanov. Tak schválne, počul si už niekedy o Sprchovacej spoločnosti či spoločnosti slanského kúpaliska? Ktorý futbalový tím bol v medzivojnovom období najúspešnejší? Ako vyzerala telesná výchova na rožňavských gymnáziách pred 1. svetovou vojnou? V tejto knihe nájdeš určite viac než 100 odpovedí na to, ako Rožňava žila športom.

Sto rokov športu na 400 stranách

Zaniknutá Kaplnka Svätého kríža v Štítniku

Niektoré veci pred nami ostávajú skryté, až pokiaľ nás niekto iný na ich pôvodnú existenciu neupozorní. Samuel Sebastián Očkaík vo svojej publikácii takto predstavuje zaniknutú Kaplnku Svätého kríža. Tá sa nachádzala neďaleko obce Štítnik a istý čas slúžila ako farský kostol. Kaplnka bola v priebehu storočí presunutá do inej lokality, ani to však nezabránilo jej postupnému zániku. Okrem čerpania z dostupných historických prameňov pridáva Očkaík ku knihe aj 14 strán obrazových príloh, vďaka ktorým si každý čitateľ môže lepšie predstaviť to, kde a v akej podobe kaplnka existovala. 

Takto vyzerá pätica nových kníh o našom krásnom regióne. Inšpirovala ťa niektorá z nich? V prípade, že máš o preštudovanie týchto publikácií záujem, zastav sa u nás na Lipovej. Zopár z týchto kníh si môžeš aj vypožičať na domov z iných našich oddelení. O ktoré z nich ide? Skontroluj si to v našom online katalógu.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s