Preskočiť na hlavný obsah

Prelistuj sa rokom 2024: Komu sa nelení, ten číta na zaleno

Za zelenou farbou sa pre nás skrývajú rozličné významy. Keď niekto ozelenie, zvyčajne mu nie je dobre. Zelené technológie nám majú pomôcť v boji so zhoršujúcimi sa prírodnými podmienkami. Zelená karta je pre cudzincov vstupenkou k splneniu si amerického sna. Rôznorodosť môže podobne fungovať pri knihách so zeleným obalom. Nikdy nevieš, čo ťa za prebalom knihy čaká. A to je výzva. V tomto prípade naša čitateľská s poradovým číslom 3. 

Zelenú u nás naozaj nemusíš dlho hľadať

Prečo sme si do nášho zadania vybrali práve zelenú farbu? Ak si už u nás niekedy bol, tak musíš uznať, že našu knižnicu zelená farba celkom charakterizuje. Minimálne naše prízemie, ktoré si bez tejto farby ani nevieme predstaviť. Zároveň sa pomaly hlási o slovo okolitá príroda a cesta do knižnice je tak zväčša pre každého čitateľa zelená. My ti síce neprinesieme najnovšie priesady, dokážeme ti však ponúknuť niečo z našej knižnej úrody. Zadanie zelenej obálky je zároveň výzvou aj pre nás. Niečo iné je, keď okolo týchto kníh každodenne prechádzaš, spoznávať však bližšie ich obsah si vyžaduje, aby kontrolka v hlave bola tiež nastavená na zeleno. Pridaj sa tak k nám a spoznaj vďaka tomuto blogu zlomok zo zelených kníh v našej knižnici. 

Máme aspoň päť odtieňov zelenej!

Našu cestu po zelenej trase začíname na oddelení pre deti a mládež. Ktorá knižná postava ti pri prívlastku "zelený" príde na um ako prvá? Nie, Shrek to tentoraz nebude. Medzi čitateľkami v tomto smere víťazí Anna zo Zeleného domu. Kanadský dievčenský román o adoptovanom dievčati a jej zábavnom i náročnom dospievaní si získal srdcia čitateľov a čitateliek na celom svete. Inteligentná a vnímavá Anna sa spolu s Pippi Dlhou Pančuchou delí o miesto najobľúbenejšej ryšavky v knižnom svete. Popri Anne môžeme medzi klasické knihy pre mládež zaradiť diela americkej spisovateľky Louisy May Alcottovej. O románe Malé ženy si už určite musel/-a počuť. Vieš však, že u nás v knižnici máme rovnako Malých mužov? Príbeh synov odvážnej a svojskej Jo sa v mnohom podobá práve spomínanej Anne a prinesie ti závan bezstarostnej mladosti. Náročnú tému života po rozvode rodičov sa naopak rozhodla spracovať nemecká autorka Regina Faerberová v románe Rozdelené srdce.

Postavy v knihách so zeleným obalom to nemávajú vždy ľahké. Potvrdzuje to 17-ročná Linden, hlavná hrdinka knihy Tu, kde bývam od americkej autorky Brendy Rufener. Bystrá Linden si domáce úlohy môže naozaj písať v škole, keďže v nej potajomky prespáva. Keď však niekto začne fyzicky ubližovať jej spolužiačke, musí na seba detektívka bez domova nechtiac pritiahnuť pozornosť celej školy. V podobnom veku ako Linden sú Noe a Ammy, hrdinovia ďalšej našej zelenej knižky s názvom Láska a iné vykoľajenia. Romantik Noe cestuje vlakom, aby získal naspäť srdce bývalej priateľky, jeho náhodná spolucestujúca Ammy zas na pravú lásku po rozpade vzťahu jej rodičov neverí. Pre snehovú búrku sa však ani jeden z nich do cieľovej stanice nedostane, a tak sa musia spolu vydať na nečakane komplikovanú cestu za blízkymi osobami. Aby si si nemyslel/-a, že zelená je len výsadou spoločenských románov, pridáme sem jednu fantasy chuťovku od Ricka Riordana. Prostredníctvom knihy Dcéra hlbín vzdáva tento americký autor poctu Julesovi Vernovi a jeho veľdielu Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Hlavná postava Ana je dávnym potomkom kapitána Nema a musí čeliť smrteľnému nebezpečenstvu, ktoré sa skrýva na dne mora.
Ak chceš, aby ťa zelená inšpirovala, ponúkame ti na prečítanie aj druhé pokračovanie Príbehov na dobrú noc pre rebelky, v ktorom priblížia svoju ženskú silu osobnosti ako Agatha Christie, Beyoncé či Mata Hari.

Aj mládež môže siahnuť po zelenej

Aj na náučnom oddelení sa vyskytujú zelené knihy, prerastené rozličnými informáciami a vedomosťami. Zelená farba v tomto prípade často poukazuje na zdravý životný štýl, ako je to v prípade publikácie 107 + 3 extra neodolateľných smoothie receptov. Kolektív autorov ti poradí kombinácie potravín, pomáhajúce pri stresových situáciách, vysokom krvnom tlaku, pre perfektnú pleť alebo ako náhradu za sladkosti. Keď sme sa už na našom putovaní po zelených knihách zastavili pri ovocí a zelenine, nemôžeme vynechať knihu Hanky Sekulovej Darujme si zdravie z vlastnej záhrady. Túto publikáciu možno označiť za príbeh budovania jednej záhrady so všetkými starosťami i radosťami. Rozdielne na prírodu nazerá americký ekonóm Edward Glaeser, ktorý tvrdí, že práve veľkomestá sú najzdravšie a najzelenšie časti sveta. V knihe Triumf mesta sa snaží túto teóriu zrozumiteľne vysvetliť širokej čitateľskej verejnosti.

V zelenom vydaní na našom náučnom oddelení nájdeš aj Zákony myslenia a viery od írskeho doktora Josepha Murphyho. V krátkych statiach sa zamýšľa nad mocou viery a lásky na ceste k životnému pokoju a harmónii. Pozor, netreba si ich však mýliť so zákonmi iného Murphyho, leteckého inžiniera Edwarda, podľa ktorých sa všetko, čo sa má pokaziť, aj pokazí. Jasnovidka Penney Pierceová ti zas priblíži dôležitosť intuície, zvýšeného vnímania a sústredenej pozornosti vo svojom Transformačnom skoku. Šikovné výskoky a presné strely vo svojich najlepších rokoch produkoval argentínsky futbalový kráľ Diego Maradona. Jeho autobiografia Ja, Diego má preto tiež príznačne zelenú farbu futbalového trávnika.

Od záhradky až k Maradonovi

Na záver dnešného blogu sa dostávame k nášmu, aspoň z farebného hľadiska, najzelenšiemu oddeleniu. Na úseku beletrie sa ti tiež môže podariť vychytiť štýlovú zelenú knihu. Nájdeš v nej napríklad aj svetovú klasiku – Zvieraciu farmu britského spisovateľa Georgea Orwella. Kniha, na ktorej Orwell pracoval počas rokov 2. svetovej vojny, satiricky naráža na moderné totalitné systémy a schopnosť más prispôsobiť sa neprijateľným podmienkam. Kritickým pohľadom na súčasný stav spoločnosti nešetrí ani nórska autorka Maja Lunde. Jej klimatický román Kôň Przewalského sa odohráva v troch rozličných časových obdobiach a na troch rôznych miestach. Prepojením príbehov je osud koní a žriebät, od ich zdomácňovania až po ich možné vyhynutie, ktoré spôsobí zmena klímy a migrácia ľudí. Na jeden z regálov nám pristál aj Kolibrík talianskeho spisovateľa Sandra Veronesiho. Osud očného lekára Marca pripomína nekonečný let, v ktorom sa musí hlavná postava neustále vyrovnávať so životnými turbulenciami vo vzťahoch s rodinou a priateľmi.

Jednou z najrozsiahlejších zelených kníh v našom fonde je Vlasť od Fernanda Aramburu. Román vychádza zo španielskeho prostredia a Aramburu sa v ňom zameriava na konflikt s baskickou etnickou skupinou. Terorizmus a násilie v rozličných formách sa tu premiešavajú s rodinnými putami, priateľstvami a životom obyčajných ľudí. Úplne iným spôsobom zaplietla kriminalitu do svojho diela švédska archeologička Catharina Ingelmanová-Sundbergová. Kniha Zločinecký gang penzistov opäť úraduje je voľným pokračovaním románu o dôchodcoch, ktorí sa rozhodli nezmieriť so životom v domove dôchodcov a splniť si svoje sny, a to aj za cenu, že im bude na chrbát dýchať polícia a vyšetrovatelia. Neúplný zoznam zelených publikácií zatiaľ ukončíme pri útlej knižke Jaya Ashera s názvom Mŕtve dievča neklame. Hlavný hrdina Clay v nej s napätím počúva kazety spolužiačky Hannah, ktorá spáchala samovraždu. Na každej z trinástich kaziet Hannah označí jedného človeka z jej okolia, ktorý viac či menej prispel ku konečnému nešťastnému rozhodnutiu. Kontroverzná kniha si získala veľkú pozornosť medzi mladou generáciou a bol podľa nej nakrútený už aj seriál. 

Zelená beletria v popoludňajšom tieni (kolorizované, 2024)

Ako? Neozelenel si z toľkých kníh, ktoré nestíhaš prečítať? Neboj sa, máš na to ešte celý svoj čitateľský život. V našej výzve Prelistuj sa rokom 2024 to stíhaš do 30. novembra. A aké znenie bude mať štvrté zadanie? Sleduj tento blog, náš facebookový a instagramový profil a určite ho zachytíš.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit

Tam, kde rastú knihy a s nimi aj čitatelia

Streda. 22. máj. Pre mnohých celkom obyčajný deň. My sme sa však rozhodli, že pre teba práve v tento dátum pripravíme podujatie, na ktoré môžeš spomínať. Druhý ročník knižničného festivalu Záhrada plná kníh do Rožňavy opäť priviedol príjemných hostí aj šikovných ľudí z regiónu. A vďaka tomuto blogu sa o jeho príbehu i priebehu dozvieš viac.  Všetko pripravené! Len aby počasie vydržalo... Čo si mohol od podujatia s názvom Záhrada plná kníh tento rok očakávať? V prvom rade sme ti chceli poskytnúť kultúrne vyžitie a nezabudnuteľné zážitky. Je nám ľúto, že počasie malo iné plány. Ukázali sme však, že knihovníci sú pripravení na všetko a žiaden bod programu festivalu sme neoželeli. Poznáš to príslovie o dobrých ľuďoch? My a naši hostia sme počas stredajšieho dňa boli jasným dôkazom jeho platnosti. Si pripravený/á prežiť ho s nami opäť? Začíname! Všetci čítali s radosťou Záhrada a domáce zvieratká jednoznačne idú dokopy. Keď sa k tomu pridajú tiež obľúbené knihy, vznikne príjemné posedenie s