Preskočiť na hlavný obsah

S otvorenými mysľami aj počas dňa otvorených dverí

Počul si už o magických dátumoch? My sme sa v jeden takýto – 24. apríl 2024 – rozhodli pomôcť rozšíriť ti obzory. Ako bonus sme pootvárali aj všetky dvere v našej knižnici, a tak si si mohol/mohla s čerstvým vzduchom a jasnou mysľou užiť pekný deň v inšpiratívnom prostredí.

Zatvorené? Ale kdeže...

Každý rok sa ti počas dňa otvorených dverí, ľudovo nazývaného aj "déódéčko", snažíme priniesť niečo nové a nezvyčajné, no zároveň aj predstaviť knižnicu takú, aká je. Niekedy rušnú a plnú detského džavotu, inokedy pokojnú a tichú. Všetky tieto atribúty naplnilo aj tohtoročné DOD. Čo všetko bolo pripravené a koho každého si u nás mohol/mohla stretnúť? Pokračuj v čítaní nižšie a dozvieš sa viac.

Ale veď to nie je mikrofón, kolega 😀

V priebehu stredy 24. apríla si sa mohol pozrieť v knižnici aj tam, kam zvyčajne nezavítaš, ako napríklad na naše oddelenie regionálnej bibliografie a dopĺňania knižničného fondu. Zároveň sme pripravili zaujímavé aktivity a prezentácie, na ktorých si sa mohol zúčastniť. Veľmi príjemným spôsobom spoznávania tunajšej histórie je prednáška našej kolegyne Valérie Šofrankovej Pulenovej o Tajomstvách kníh o Rožňave. Zistíš pri nej, akým vývojom prešlo zaznamenávanie informácií o našom meste. Túto možnosť využili aj žiaci jednej z rožňavských základných škôl. Počas celého dňa boli tiež pre všetkých detských návštevníkov pripravené aj ekologické spoločenské hry a tvorivé aktivity.

Aj Rožňava skrýva rôzne tajomstvá

Ak si nám nejaké knihy vrátil a po zopár z nich si si aj prišiel, mohlo sa stať, že si natrafil na našich nových jednodňových kolegov. Dve tajné (a pritom dobre známe) osobnosti si rolu knihovníka užili (aspoň dúfame 😄) do sýtosti. Dopoludnia mohli čitatelia pri pulte stretnúť redaktorku TV JOJ a RVTV Martinu Rožaiovú a v popoludňajších hodinách našu úlohu pri výpožičkách zastúpil hudobník Robo Šimko. Obaja sa v knižničných službách osvedčili a my dúfame, že na chvíle v knižnici budú mať len pekné spomienky. Naši noví čitatelia si zas môžu s úsmevom pripomenúť tohtoročný Deň otvorených dverí pri pohľade na čitateľský preukaz. Ako aj po minulé roky bola totiž registrácia do knižnice v rámci celého priebehu tohto podujatia zdarma.

A s úsmevom to ide hneď ľahšie...

V magický dátum s tromi dvojkami a tromi štvorkami sme ti taktiež chceli priblížiť tajomstvá skryté v číslach a dátumoch. Dopomohla nám k tomu numerologička Slávka Prokšejová, ktorá v rámci svojej prednášky načrtla základy tejto náuky zrozumiteľne aj pre tých, ktorí sa ňou ešte nezaoberali. Na druhej strane sme sa dozvedeli, že viacero našich pravidelných čitateliek sa o túto problematiku živo zaujíma a na stretnutie prišli v plnej numerologickej výzbroji. Zopár z vás využilo tiež možnosť osobnej konzultácie alebo sa na pani Prokšejovú priamo nakontaktovalo. Úspech tejto prednášky môžeme ilustrovať na tom, že sa výstavka kníh o numerológii z nášho fondu rozpožičala hneď po skončení podujatia.

Pohľad do duše našich čitateliek

Mystickú atmosféru Dňa otvorených dverí doplnili aj autorské besedy o povestiach, historických románoch a poézii. Ich aktérkami boli bratislavská prozaička Zuzana Kuglerová a rožňavská poetka Silvia Hajdúová. V dopoludňajších hodinách priblížili svoju tvorbu žiakom základných škôl z rožňavského okresu. Popoludňajšie čítanie poézie následne prebehlo v príjemnej komornej atmosfére v čitárni na prízemí našej knižnice. K prednesu ukážok z jednotlivých básnických zbierok sa pripojila rovnako ďalšia miestna autorka básní Bea Hric. Pravidelný potlesk hostí a množstvo podnetných otázok nám potvrdilo, že ani priaznivcov poézie v Rožňave neubúda. 

Poetická úderka v akcii

Tradičnou súčasťou nášho knižničného života sú Drobci v knižnici. Na detskom oddelení vtedy pripravíme rozličné tvorivé a zábavné aktivity. Sme radi, že sme počas DOD mohli privítať aj viacero nových rodín, ktoré prišli objaviť čaro popoludnia stráveného v knižnici. Zo skúseností vieme, že to neskončí len pri jednorazovej návšteve a sme za túto "drobcovskú" komunitu veľmi vďační. Najmä keď sa rozoberajú aj spoločensky dôležité témy, akou bolo tentoraz triedenie odpadu.

Na detskom oddelení už vládne čistota

Ako vidíš, počas déódéčka sme rozhodne nezaháľali a snažili sme sa ti priniesť niečo z každého literárneho rožka. Sme radi, že sa nám podarilo pritiahnuť do našich priestorov inšpiratívnych hostí aj nových čitateľov. Máš nejaké postrehy k práve skončenému DOD alebo návrhy na ten budúci? Daj nám vedieť do komentárov sem pod blog, na náš facebookový či instagramový profil. Na DOD sa vidíme opäť o rok!

Aj v máji na teba čaká množstvo zaujímavých podujatí. Jedným z nich bude aj stretnutie s Monikou Klubertovou. Monikinou snahou je prepájať ľudí viac s prírodou a učiť citlivému prístupu k všetkému živému. Verejnosti odovzdáva svoje vedomosti o liečivých bylinách aj o ich domácom spracovaní. 


Aktivity vedie pod značkou Z Monikinej chyžky a s občianskym združením Harmónia centrum sebarozvoja. Prednáška a beseda s Monikou Klubertovou sa bude v našej knižnici konať v utorok 28. mája pre študentov o 10:00 a pre verejnosť o 16:30. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Zalistujte v nás, realizáciu ktorého podporuje Fond na podporu umenia. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

inKnižnica – náš prvý knižničný blog

Sme tu! Milý čitateľ, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa dnešným dňom oficiálne stáva súčasťou blogového sveta. Priestory, ktoré dôverne poznáte B udeme sa ti tu snažiť príjemným spôsobom sprostredkovať rozličné myšlienky a informácie, emócie aj inšpirácie.  L ebo vďaka blogom sa môžu ľudia aj v on-line prostredí zbližovať a vytvárať silnú komunitu. A o to nám predsa ide.  Ak sa v priestoroch našej knižnice cítiš príjemne a útulne, dúfame, že sa tieto pocity cez články prenesú tiež do nášho nového internetového  „domova".  O čom budeme písať?  O všetkom, čo s nami súvisí. O knihách. O podujatiach. O našom regióne  Gemeri. A aj o stretnutiach s tebou, naším čitateľom/čitateľkou. A prečo sme nášmu knižničnému blogu vybrali práve tento názov? Za mnoho ďalších slov ti to prezradí táto jednoduchá  g rafika. inKnižnica – nový knižničný blog na slovenskom internete

Naj knihy roka 2023: Kto by nechcel byť geniálny?

Naša knižnica ti ponúka možnosť získavať vedomosti, v akejkoľvek oblasti sa o to pokúsiš. Či už chceš vedieť niečo o podlahovom kúrení alebo súčasnej geopolitickej situácii. Aj v roku 2023 sme do knižného fondu zaradili množstvo novej a kvalitnej náučnej literatúry. O ktoré konkrétne tituly bol najväčší záujem? Priblížime ti TOP 10 kníh z literatúry faktu. Máte tu nejakú dobrú knihu? Najčítanejšie knihy na oddelení náučnej literatúry V čase vydania knihy  Rýchlokurz geniality  Ľudovít Ódor ešte asi netušil, že o rok bude politickým lídrom našej krajiny. Publikácia poukazuje na trendy súčasnosti a budúcnosti, pričom každému čitateľovi sa snaží rozšíriť obzory a uspokojiť hlad po vedomostiach. Knihu dopĺňa aj množstvo ilustrácií, grafov či karikatúry známeho umelca Shootyho. Rýchlokurz sa stal najpožičiavanejšou knihou náučného oddelenia v uplynulom roku.  Kým Ódorova kniha má čitateľa nasmerovať k uvedomelej budúcnosti, kniha britskej spisovateľky Lucy Adlingtonovej Krajčírky z Auschwit